Kultura

Dětská výstava Mechanické objekty, hračky a loutky

V Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře v sousedství známé hrobky v Brně se od 7. května do 30. června 2011 koná výstava dřevěných mechanických objektů, hraček a loutek brněnského řezbáře Antonína Maloně.

Dětská výstava Mechanické objekty, hračky a loutkyAntonín Maloň se narodil v Brně v roce 1953, kde dodnes bydlí. Vystudoval strojní inženýrství a od roku 1991 se ve vlastní dílně věnuje svobodné umělecké tvorbě a prohlašuje: "Nepracuji, mám životní náplň." Vystavuje nepravidelně, na louce i na dvorku, v Praze i v zahraničí, "Když mě někdo přemluví," říká. To se podařilo i provozovatelům Baron Trenck Gallery v brněnském kapucínském klášteře, kde se od 7. května do 30. června 2011 od středy do neděle mezi 10. a 16. hodinou koná výstava jeho dřevěných mechanických objektů, hraček a loutek.

Dětská výstava Mechanické objekty, hračky a loutky"Mám rád, když se věci hýbou," sděluje Antonín Maloň. Jako nejkrásnější spolupráce považuje výtvarník realizace se Studiem Dům, s Divadlem pohybu Evy Tálské (Svatbičky), s Divadlem Continuo (La Stodola), s bratry Formanovými (Obludárium, Nachové plachty, Kráska a zvíře) nebo s brněnskými loutkovými divadly Radost, Polárka (Fikmik, Aladinova kouzelná lampa), Líšeň (Žabáci, Robinson). V jeho dílech, loutkách, hračkách, řezbách a divadelní scénografii se projevuje technika zjevně i skrytě, ať už při konstrukci nebo v pohybu. Je spokojen, když jeho objekty lákají návštěvníky k doteku, pohlazení a především k vyzkoušení jejich pohyblivosti. Nerad svá díla popisuje. "Věci ať se představí samy." Antonín Maloň se zúčastnil mnoha projektů, her, pro které vytváří loutky, výpravu, scénu, design, anebo výstav, kde sklízí obdiv za poetické, zároveň však vtipně výtvarně řešené loutky. Navíc vytváří také interiérový design. Momentálně autor spolupracuje s Michaelou Bartoňovou na 160 cm velkých loutkách na Dětská výstava Mechanické objekty, hračky a loutkyNoemovu loď do Holandska.

Kdo ještě nenavštívil Baron Trenck Gallery, najde ji v brněnském kapucínském klášteře v sousedství známé a turisty vyhledávané hrobky na Kapucínském náměstí.

Přijďte si vyhrát a vyzkoušet si mechaniku objektů Antonína Maloně. Za vstupné dospělí zaplatí 30 Kč, senioři 25 Kč, studenti a děti ZŠ 20 Kč a děti MŠ 10 Kč. Více se dozvíte na Barontrenckgallery.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.05.2011 08:11
Poslední změna: 08.05.2011 08:26

RSS

Hodnocení: 5.00 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz