Kultura

Mumie v Náprstkově muzeu v Praze

Po dlouhých 40 letech se Národní muzeum rozhodlo vystavit unikátní soubor egyptských mumií a současně představit výsledky jejich výzkumu pomocí moderních technologií. Ten postupně pomáhá odkrývat tajemství vyspělé civilizace, která v minulosti obývala břehy Nilu. Kromě nabalzamovaných těl a příslušných rakví výstava Egyptské mumie představuje rozsáhlý soubor mnohdy doposud nevystavených předmětů dokumen-tujících víru starých Egypťanů v život po životě.

Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeVýstava s názvem Egyptské mumie je rozdělena do několika částí. První část představuje tradiční pohřební výbavu, včetně rakví, kartonáží, pohřebních sošek či papyrů. Druhá část přibližuje kult posvátných zvířat. Nechybí zvířecí mumie skotu, krokodýlů, sokolů, koček a psů. Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeTřetí část se zaměřuje na pohřbívání dětí. Ve čtvrté, hlavní části je umístěno sedm mumií dospělých jedinců, včetně mumie, která je v Praze doložena nejdéle, od roku 1796. Vystaveno je i mumifikované tělo, na němž byl v polovině 19. století odborným asistentem Jana Evangelisty Purkyně prováděn první vědecký výzkum svého druhu v českých zemích. Mumie jsou vystaveny společně s příslušnými rakvemi.

"Jedná se o jednu ze stěžejních výstav Národního muzea v tomto roce a věřím, že úchvatná atmosféra starověkého Egypta nikoho nezklame. Mnohé z exponátů vystavujeme jen zřídka, některé mohou návštěvníci spatřit dokonce poprvé," láká na výstavu generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeCílem projektu není pouze vystavit sedm z deseti mumií, které našly místo svého prozatím posledního odpočinku v Náprstkově muzeu. Pomocí trojrozměrných předmětů, obrazového materiálu a 3D vizualizací by měl také návštěvníky zasvětit do pohřebních zvyklostí a víry starých Egypťanů v posmrtný život.

Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeV roce 2009 byl v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur zahájen systematický výzkum staroegyptských mumií. Jeho cílem bylo vyšetřit veškerý staroegyptský mumifikovaný materiál ve sbírkách muzea pomocí moderní radiologické metody, výpočetní tomografie. Šlo o deset kompletních těl dospělých mumifikovaných jedinců, dvě těla dětská, desítky mumifikovaných hlav, rukou a nohou a desítky mumifikovaných zvířat. Tým sestávající z egyptologů, antropologů a lékařů učinil zásadní poznatky. U jedné z mumií se podařilo s velkou mírou jistoty identifikovat tak zvaný non-Hodgkinský lymfom, u jiné strumu. Výzkum tak umožnil nahlédnout do dávné minulosti nemocí a stal se dokladem úspěchu moderní vědy. Výstava Egyptské mumie je první příležitostí seznámit s výsledky výzkumu i širokou veřejnost.

Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeNávštěvníci mohou obdivovat více než 150 unikátních sbírkových předmětů, z nichž mnohé nebyly doposud nikdy vystaveny. Výstava má dotekovou část určenou nejen zrakově postiženým. V prodeji je také katalog Egyptské mumie za 120 Kč k platné vstupence za 90 Kč a rozsáhlý doprovodný program:
- 5. května 2011 v 18 hodin u příležitosti otevření výstavy Egyptské mumie uslyší návštěvníci přednášku Staroegyptské mumie od Pavla Onderky.
- 7. května 2011 v 15 hodin se uskuteční výtvarná dílna pro rodiče a děti od 6 do 12 let Staroegyptský náhrdelník. Rezervaci je nutné provést na na emailu: klara_kuthanova@nm.cz nebo na telefonu 224 497 503. Vstupné je 30 Kč.
Mumie v Náprstkově muzeu v Praze- Přednáška Návod na přípravu mumie 19. května 2011 v 18 hodin pojednává o postupech mumifikace. Přednáší J. Janák a R. Landgráfová. Vstupné je 30 Kč.
- 21. května 2011 15.00 Výtvarná dílna pro rodiče a děti od 6 do 12 let Staroegyptské hieroglyfy. Rezervace na emailu: klara_kuthanova@nm.cz nebo na telefonu: +420 224 497 503. Vstupné: 30 Kč.
- 26. května 2011 16.00 Komentovaná prohlídka, kdy výstavou Egyptské mumie návštěvníky provede autor výstavy Pavel Onderka. Vstup na komentovanou prohlídku zdarma k platné vstupence do Náprstkova muzea.
- Přednáška E. Strouhala a J. Bučila Výzkum egyptských mumií v ČR věnovaná historii a současnosti výzkumu staroegyptských mumií v Českých zemích se koná 26. května 2011 v 18 hodin. Vstupné je 30 Kč.
- 28. května 2011 ve 14 hodin proběhne Komentovaná prohlídka. Nově otevřenou výstavou Egyptské mumie návštěvníky provede autor výstavy Pavel Onderka. Vstup na komentovanou prohlídku zdarma k platné vstupence do Náprstkova muzea.

Mumie v Náprstkově muzeu v PrazeMumie v Náprstkově muzeu v PrazeMumie v Náprstkově muzeu v PrazeMumie v Náprstkově muzeu v PrazeMumie v Náprstkově muzeu v PrazeMumie v Náprstkově muzeu v Praze

Editor: Janinka
Vytvořeno: 04.05.2011 05:17
Poslední změna: 06.05.2011 09:03

RSS

Hodnocení: 5.00 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz