Kultura

Galerie Dea Orh představuje čtyři současné umělce

Pražská galerie Dea Orh zahájí v průběhu dubna 2011 dvě simultánní výstavy. V horním patře galerijních prostor se uskuteční pražská premiéra děl malíře Larse Teichmanna, působícího v Berlíně. Ve druhém prostoru galerie se bude konat malá přehlídka obrazů tří mladých a inovativních českých malířů, Pavla Vašíčka, Evžena Šimery a Zdeňka Trse. Obě výstavy budou zahájeny 15. dubna 2011.

 (Autor: Lars Teichmann)
Autor: Lars Teichmann
V horním patře galerie Dea Orh v pražské Kozí ulici bude vystaveno několik expresivních maleb Larse Teichmanna ve velkém formátu. Teichmann používá inovativní formální jazyk k odkazu minulosti a vytváří unikátní kompozice, které jsou mýtické, matoucí a zároveň hmatatelné. Kapky, stříkance a flíčky ustupují energickým a živým tahům, které vytvářejí obrazy připomínající barokní portréty. Díla Larse Teichmanna, jenž v roce 2009 získal během Arte Fiera v Boloni ocenění Euromobil pro umělce do 30 let, byla vystavována na řadě mezinárodních výstav.

 (Autor: Zdeněk Trs)
Autor: Zdeněk Trs
Dolní prostor galerie bude věnován třem českým malířům, kteří používají velmi různorodé a jedinečné formální přístupy k médiu a posunují možnosti obvyklých postupů moderního malířství.

Evžen Šimera je vizuální malíř s koncepčním přístupem k malbě. Jeho poslední dvě série, Obrazy nulové gravitace a Obrazy nových kapek, prozkoumávají přírodní a fyzikální zákony a jejich vliv na konečný výsledek malby. Jeho díla nejsou o projevu umělce, Šimera se nikdy nedotýká plátna, ale místo toho aplikuje barvu pomocí kapátka a umožňuje gravitaci dokončit zbytek.

 (Autor: Pavel Vašíček)
Autor: Pavel Vašíček
Hyperrealistické obrazy Zdeňka Trse představují vynikající úroveň formalismu nesrovnatelnou s mnoha umělci jeho věku. Jeho obrazy jsou sugestivní, zobrazují objekty a těla, které jsou pokryty tenkou vrstvou tkaniny. Jeho skryté předměty jsou představovány divákům pouze svým tvarem, který je definován světlem a stínem. Díla Zdeňka Trse, jež si hrají s divákovou představivostí, jsou bezchybně provedená, citlivá, jednoduchá a zároveň intimní.

Pavel Vašíček je významným představitelem mladé generace současných českých malířů. Je znám svou monumentální figurální kompozicí, která spojuje svět fikce a reality tím, že používá klasickou ikonografii a kompozici spolu s odkazem na kreslené super hrdiny, sdělovací prostředky a současnou kulturu.

Výstava potrvá od 15. dubna do 12. května 2011 v galerii Dea Orh v pražské Kozí ulici.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 12.04.2011 08:48
Poslední změna: 13.04.2011 05:45

RSS

Hodnocení: 4.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz