Kultura

Nové narozeninové album kapely Žalman a hosté

Jedním z dárků, které si nadělil Pavel Žalman Lohonka k pětašedesátým narozeninám, které slaví v roce 2011, je i nové CD kapely Žalman a hosté.

Pavel Žalman Lohonka
Pavel Žalman Lohonka
Album Pavla Žalmana Lohonky dostalo symbolický název Budějky, protože se jím Žalman po letech vrací zpátky ke svým hudebním kořenům. Ty nachází v jednoduchosti, prostém aranžmá písní a v mnoha textových reminiscencích. CD obsahuje 20 písní a jeden překvapující bonus. Je na něm několik znovu natočených nezapomenutelných songů z minulosti, jako Kytky stále ještě voní, Přijela jsem v kadilaku, Kdo ti zpívá, Náhradní víkend, Severní vítr, Ty já nebo Za ruku mě vem) a kromě toho třináct novinek, napsaných přímo pro skupinu Žalman a hosté.

Žalman a hosté Budějky
Žalman a hosté Budějky
Album vzniklo v osvědčeném českobudějovickém studiu MK Production a je opatřeno netradičním obalem, na němž jsou do historické fotografie budějovického náměstí dokresleny postavy členů kapely. Na vzniku obalu se podíleli místní výtvarníci a také patrioti Karel Příhoda a Milan Binder.

Psal se rok 1953. Byla to doba, která nepřála snům, a přesto je mnozí měli. Třeba sedmiletý Pavlík, kluk z jihočeské vesnice, z Pohůrky, jež ležela nadohled Českým Budějovicím. Naslouchal pábitelským vyprávěním dědy Hynka Jungwirta, vysloužilého železničáře, který "na mašině sjezdil svět" a svému vnukovi vyprávěl fantastické historky o dalekých krajích, Žalman a hosté
Žalman a hosté
o drsných mužích Divokého západu, o indiánech ze severoamerických prérií, o písních severního větru, o prapodivných šamanských rituálech a o Aztécích - strážcích mnoha tajemství, kteří prý přiloží ucho k zemi a dokáží zaslechnout, jak se otáčí zeměkoule... Jakže? Takové věci jsou slyšet? Ano, ale ten dar mají nemnozí.

Léto roku 1953 malý Pavel strávil s uchem trpělivě přitisknutým k zemi, až jednoho dne se dočkal: nejdřív uslyšel tichý šum, který zněl podobně, jako když děda Hynek ladil rádio, pak šelest přešel v praskání a svist, do nějž se dralo divoké kvílení, hukot a ohlušující rachot, až se konečně všechny ty zvuky slily v jednu velkolepou symfonii; její nápěv vzdouval mořské vlny, trhal pohoří, tříštil tmu a z vyprahlé Nové narozeninové album kapely Žalman a hostépůdy tahal na slunce obrovské barevné květiny...

Roky míjely a ze snivého pohůreckého kluka se stal folkový písničkář, jemuž kamarádi začali říkat Žalman. Dar slyšet, jak se otáčí země, mu zůstal a provází ho celým životem, třebaže dnes už nemusí tisknout ucho k zemi. A máte-li duši stejně vnímavou a naladěnou jako on, v jeho písničkách zaslechnete skromný názvuk velkolepé vesmírné symfonie.

Album Budějky vychází 26. dubna 2011.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 07.04.2011 06:46
Poslední změna: 07.04.2011 07:14

RSS

Hodnocení: 5.00 (1x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz