Kultura

Miřenka Čechová tento týden v NoD

Tento týden NoD představuje hned dvě pohybové inscenace, ve kterých máte možnost vidět úžasnou tanečnici Miřenku Čechovou. Ta přiletí speciálně kvůli této příležitostí z Washingtonu, kde absolvuje sedmiměsíční prestižní Fulbright stipendium.

Miřenka Čechová tento týden v NoD10. března 2011 NoD uvede od 18:30 hodin Tantehorse: Dark trilogy. Tři představení, tři odlišné úrovně vztahu mezi mužem a ženou, krutost, pravdivost, černý humor, to vše ve formě vizuálně i emočně strhující podívané. Téma temnoty nahlíženo v různých optikách, od temnoty lidských vztahů, přes temnotu mýtickou, až ke groteskní hravosti: In a Dark Place, On the Dark Road a Light in a Darkness.

Dark Trilogy byla oceněna na mnoha zahraničních festivalech, především v Teatru Na Woli ve Warszsavě. Zároveň byla s velkým úspěchem prezentována v rámci přednáškoveho cyklu Miřenky Čechové na univerzitách ve Washingtonu, v Baltimoru a na Floridě.

Vojtěch Varyš v Divadelních novinách napsal: "V oblasti českého pohybového divadla patří k naprosté špičce nejen co do profesionality a mimických, hereckých a tanečních schopností, ale také co do originality, myšlenkové síly a umělecké kvality. Jejich show je famózním spektáklem."

11. a 12. března 2011 od 20 hodin diváci uvidí Spitfire Company: Nedotknutelní. Cesta do hlubin podvědomí tří postav, Filipa, Miriam a Josefiny, kteří touží být spolu. A přesto v tom jediném červnovém nedělním odpoledne, v čase záplav se všichni tři ocitají za dveřmi samoty. Představení Nedotknutelní od Spitfire Company bylo velmi dobře přijato kriticky. Po dlouhé době je možnost vidět jeden z nejúspěšnějších divadelních projektu připravených v roce 2010.

Miřenka Čechová v rámci Fulbrightova stipendia vyučuje Mime and Physical Theatre na American University ve Washingtonu a vystupuje s autorským představením Hlas Anne Frankové. V současné době zkouší roli šaška v Králi Learovi. Tuto nabídku dostala od oceňované divadelní skupiny Synetic Theater. Během března a dubna 2011 se uskuteční 30 představení v shakespearovském divadle ve Washingtonu. Ve stejném prostoru pro rok 2011/2012 ji bylo nabídnuto režírování vlastního projektu.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.03.2011 08:48
Poslední změna: 08.03.2011 09:27

RSS

Hodnocení: 4.25 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz