Kultura

Dokument Tantra nahlíží do světa tantrických seminářů

Stovky českých žen a mužů absolvují tantrické semináře. Přestože jóga a nejrůznější meditace jsou v západním světě poměrně rozšířené, tantru si lidé často pletou například s kámasútrou a vnímají ji jen pro její sexuální aspekt. Tvůrce nového dokumentárního filmu Tantra zajímalo, jestli takové zjednodušení odpovídá realitě a zda vůbec existuje možnost, jak využít starobylou nauku pro zlepšení života, partnerských vztahů a rodinných vazeb v současné době.

Dokument Tantra  nahlíží do světa tantrických seminářůDokument Tantra scenáristy a režiséra Benjamina Tučka nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. Film, který vznikl v produkci společností Negativ a HBO, vstoupí do českých kin 10. března 2011.

Benjamin Tuček
Benjamin Tuček
"Náš film nemapuje místní tantrickou scénu ani neposkytuje návod, jak tantru praktikovat. Film Tantra je o poznání vlastního těla, svých tužeb a přání. Ale je také o komunikaci, o překážkách a blocích, které si v sobě nevědomky neseme a jež nám komplikují život," říká režisér Benjamin Tuček. Film se dotýká mnohdy katastrofální úrovně komunikace v partnerských vztazích, i když právě hrdinové Tantry se rozhodli vzájemné neporozumění řešit. "Šlo nám o zachycení partnerských příběhů několika párů, kterým tantrická zkušenost změnila život. Nejtěžší nebylo natočit sexuální scény tak, aby byly promítatelné v kinech, ale ukázat je pravdivě, v odpovídajícím kontextu," doplnil Tuček. Dokument Tantra  nahlíží do světa tantrických seminářůFilm Tantra, uváděný v kinech v necenzurované verzi, ukazuje sex tak, jak nejsme běžně zvyklí.

"Mě dost zaskočilo vidět film najednou z odstupu a ráda bych tímto vyjádřila obdiv všem účastníkům, kteří souhlasili se zveřejněním něčeho tak osobního. Já sama jsem rozhodnuta v této cestě pokračovat, věřím v její smysl a obrovskou léčivou sílu," uvedla jedna z účastnic tantrického semináře herečka Simona Babčáková, jejíž výpovědi použili tvůrci i do filmu. V něm kromě manželských párů vystupuje například i bývalá vysoká státní úřednice v Bruselu, která se rozhodla opustit prestižní práci a zde se s ní setkáváme jako s tlumočnicí těchto seminářů. Simona Babčáková
Simona Babčáková
Při natáčení platil zákon dobrovolnosti. Nikdo nikoho k ničemu nenutil, kdo se chtěl svléknout, svlékl se, stejně jako se jiní nesvlékli. Proto filmařům rok trvalo, než se od rozhovorů a vzájemného poznávání přiblížili k tantrickým praktikám a rituálům. Ideální bylo, když nakonec miniaturní štáb nikdo nevnímal.

Dokument Tantra  nahlíží do světa tantrických seminářůChcete lépe poznat sami sebe? Toužíte prohloubit vztah se svým partnerem? Přestože sexuální revoluce dávno proběhla, sex často provozujeme ve tmě a při rozhovorech o něm cítíme stud. Pornografie je téměř všudypřítomná, ale milování a vášeň stále zůstávají tabu. Stovky českých žen a mužů se rozhodly posunout hranice vnímání svého těla prostřednictvím tantry. Dokument nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. Film Tantra, uváděný v kinech v necenzurované verzi, přináší intimní výpovědi lidí, kterým tantra změnila život. Dokument Tantra  nahlíží do světa tantrických seminářůA ukazuje sex tak, jak nejsme běžně zvyklí. Oproti jiným východním duchovním cestám, jako je jóga nebo nejrůznější meditace, využívá tantra k sebeuvědomění smyslnost a sexualitu. Odmítá stereotypy a rozbíjí naučené vzorce chování. Cestu duchovního růstu nabízí skrz potěšení, nikoli utrpení. Tantra přináší jiný pohled na život a sex, nesoustředí se na výkon, ale na prožitek. Z vlastní zkušenosti víme, že mezi láskou a sexem bývá rozpor, můžeme si užít sex s někým, koho nemilujeme a milovat někoho, s kým nám sex nepůsobí potěšení. Tantra učí, jak rozpor odstranit, lásku a sex svést dohromady a udržet.

Foto 4press.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 28.02.2011 02:59
Poslední změna: 01.03.2011 07:23

RSS

Hodnocení: 5.00 (10x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz