Kultura

Sfinga Jany Vrány

Talentovaná tanečnice a choreografka Jana Vrána uvádí svůj nový sólový projekt Sfinga. Toto představení je inspirováno dvanáctihodinovým tanečním maratónem, který se uskutečnil v listopadu 2010 ve studiu Alta, pořádaný skupinou Kyklos Galaktikos.

Sfinga Jany VrányI ve stavu nouze a vyčerpání je tanec jediný prostředek projevu. Je proniknutím do říše, kde se čas stane věčností a míří ke kořenům. Tělo určuje. Tanec i světlo vypráví. Zvuk proměňuje. Tělesné hranice se posouvají. Tanec jako prostředek pro objevení skrytých zdrojů těla na poli vnitřního bojiště. Scénografie vychází z čistého, prázdného a uzavřeného prostoru. Prostor se stává vnějším bojištěm. Toto představení klade stejný důraz jak na formální rovinu tance, tak i na tanec vnitřní.

Jana Vrána vystudovala konzervatoř Duncan Centre v Praze, kde studovala tanec a divadelní tvorbu. V rámci studia absolvovala roční stáž na Institut del Theatre v Barceloně. Věnuje se vlastní tvorbě a interpretační činnosti. Byla oceněna na Mezinárodní choreografické soutěži Cenou Jarmily Jeřábkové. V současnosti je členkou skupiny Kyklos Galaktikos. Zkoumá rozmanité podoby tanečního projevu. Inspiruje ji stejnou měrou capoeira, breakdance, akrobacie nebo zážitky každodenní tělesnosti.

Sólový taneční výzkum napříč světadíly vnitřních krajin Jany Vrány v projektu Sfinga uvidíte 20. února 2011 od 20 hodin v pražském teatro NoD.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.02.2011 03:57
Poslední změna: 19.02.2011 04:48

RSS

Hodnocení: 0.00 (0x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz