Kultura

Das Filmfest nabízí umělecké snímky, hudební večery i setkání s filmovými tvůrci

Plátna pražských kin Lucerna a Evald ovládne to nejlepší z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska. Pátý ročník přehlídky německy mluvených filmů Das Filmfest se uskuteční od 6. do 10. října 2010 a následně se přehlídka přesune do kina Art v Brně, kde setrvá od 11. do 15. října 2010. Vyprofilovaná dramaturgie festivalu sází na nejzajímavější hrané i dokumentární snímky z poslední doby, uvedené mnohdy s velkým ohlasem u kritiky i širšího publika a promítané na věhlasných festivalech v čele s Berlinale. Letošní Das Filmfest tvoří čtyři dramaturgické sekce, jejichž názvy vypovídají o charakteru vybraných titulů - Na hraně, Musikmania, IFFI Fokus Tirol a Noc krátkých filmů.

Cizinka
Cizinka
Pro slavnostní zahájení 5. ročníku festivalu Das Filmfest byl vybrán rakousko-německý snímek Lupič, příběh úspěšného maratónského běžce a sériového bankovního lupiče v jedné osobě. Lupič splňuje všechny atributy strhujícího dramatu, byť natočeného úspornými filmovými prostředky. Nepostrádá momenty zvratu, hraje si s divákovou empatií a emocemi, skvělé jsou herecké výkony i zvuková stopa. Samostatnou kapitolou je psychologická rovina, díky které zůstane po zhlédnutí Lupiče jen málokdo netečný. Úvodní projekci osobně uvede představitelka hlavní ženské role Franziska Weisz. Za svůj výkon obdržela hlavní hereckou cenu na festivalu Diagonale. Doplňme, že film Lupič z roku 2009, pod nímž je podepsán režisér Benjamin Heisenberg, vychází ze skutečného případu, který vstoupil do dějin rakouské kriminalistiky.

Žid Süss
Žid Süss
Kromě bohaté nabídky filmové je pro návštěvníky festivalu po celou dobu konání Das Filmfestu připravený také doprovodný program Die Musik, v rámci kterého se postupně představí přední čeští DJs, rakouská reggae kapela Iriepathie či skupina beatboxerů a tanečníků, kteří spolu s protagonisty snímku Neukölln Unlimited předvedou své umění ve veřejném prostoru pasáže Lucerna. Pozvání k osobní účasti na Das Filmfestu přijali někteří z tvůrců. Osobně přijedou podpořit uvedení svých děl i diskutovat s návštěvníky festivalu. Kromě Franzisky Weisz, jež se zaskví i ve snímku Habermannův mlýn pro českou veřejnost premiérovaném právě na našem festivalu, přijede také uznávaný režisér a dramatik Klaus Händl, zakladatel Mezinárodního filmového festivalu Innsbruck (IFFI) Helmut Groschup a další zajímaví hosté z řad různých filmových profesí.

Das Filmfest nabízí umělecké snímky, hudební večery i setkání s filmovými tvůrciVstupenky jsou v prodeji v pokladnách kin Lucerna a Evald. Vstupenky na brněnskou část přehlídky je možné zakoupit v kině Art. Tu pravou atmosféru pro prezentaci filmového umění německy mluvících zemí a setkávání návštěvníků festivalu nabídnou nově prostory kin Lucerna a Evald. 

Podrobné informace naleznete na webu Das Filmfestu.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 04.10.2010 12:30
Poslední změna: 06.10.2010 08:56

RSS

Hodnocení: 5.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz