Osobní deníček

Tip na výlet - výstava lidového umění v česko-bavorském příhraničí

Národní muzeum připravilo v německém městečku Neukirchen beim Heiligen Blut v česko-bavorského pohraničí výstavu s názvem Lidové umění západních Čech. Prezentuje tradice a krásu lidového umění západočeského regionu, kde se po staletí snoubila česká kultura s německou. Neukirchen beim Heiligen Blut je slavným mariánským poutním místem a tradičním cílem poutníků jak z české, tak německé strany hranice.

Tip na výlet - výstava lidového umění v česko-bavorském příhraničíVýstava Lidové umění západních Čech představuje unikáty, rarity a zajímavosti tradiční lidové kultury západočeského regionu z bohatých etnografických sbírek Národního muzea. Na 150 vybraných exponátech prezentuje regionální podoby lidové kultury široké oblasti západních Čech mezi Domažlicemi a Chebem z období od poloviny 19. do počátku 20. století. Jednotlivé části výstavy jsou věnovány významným národopisným oblastem regionu jako je Chodsko se svojí unikátní keramikou, Plzeňsko se svým typickým krojem, německy hovořící Chebsko s výjimečným lidovým oděvem, ale i oblastem Tachovska, Stříbrska a Chotěšovska.

Tip na výlet - výstava lidového umění v česko-bavorském příhraničíZápadní Čechy jsou zajímavé především díky místnímu staletému sousedství dvou národnostních kultur, české a německé. Ačkoli je oblast západních Čech shodou okolností domovem dvou forem lidové kultury, které byly v minulosti jednostranně interpretovány jako doklad kulturní svébytnosti obou zemských národností, plzeňského kroje zvěčněného jako symbol češství v národní opeře Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta a chebského lidového kroje, již od dob Johanna Wolfganga Goetha chápaného jako výraz ryzího němectví, prezentovaná výstava se snaží především nalézat sjednocující prvky a ukázat staleté prolínání lidové kultury obou zemských národností.

Neukirchen beim Heiligen Blut
Neukirchen beim Heiligen Blut
Poutní muzeum v Neukirchenu beim Heiligen Blut dokumentuje historii a současnost tohoto tradičního poutního místa, spjatého s českou historií jak místní tradicí náboženských poutí sahajících až do 15. století, tak zajímavou mariánskou legendou. Podle tohoto podání pochází místní zázračná mariánská soška z české Loučimi, odkud ji zbožná česká selka zachránila před drancujícími husity, kteří ji chtěli násilím zničit. Posvátná relikvie ale zázračně odolala všem husitským pokusům o její likvidaci a díky své zázračné moci pak proslula po celé oblasti česko-bavorského příhraničí.

Výstava Lidové umění západních Čech, která českým i německým návštěvníkům nabízí komplexní pohled na lidovou kulturu západočeského regionu, překračující místní zemské, etnické i jazykové hranice. je k vidění od 22. června 2010 do 20. března 2011 v Poutním muzeu v Neukirchenu beim Heiligen Blut v Německu.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 18.09.2010 10:37
Poslední změna: 28.09.2010 10:36

RSS

Hodnocení: 4.33 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz