Kultura

Seznamte se!

V letních dnech se na pražských ulicích a v metru objevují plakáty s dalšími zvířecími osobnostmi z pražské zoo. Startuje tak druhá etapa reklamní kampaně Seznamte se!

Seznamte se!"Ukázat jedince, kteří jsou nejen představiteli fascinujících živočišných druhů, ale současně mají i své vlastní příběhy a charakterové vlastnosti, to je hlavní cíl kampaně Seznamte se!," uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha a iniciátor kampaně.

Seznamte se!Nově se můžete seznámit s těmito osobnostmi: hrochem obojživelným Slávkem, povodňovým hrdinou a vzorným partnerem samice Marušky, samicí ledního medvěda Borou, která odchovala mládě Bertu, samcem kasuára přilbového Kašíkem, jenž se vzorně stará o svého syna a sedí na vejcích a lachtanem jihoafrickým Melounem, synem slavného Gastona.

Seznamte se!Reklamní kampaň realizuje pražská zoo opět stylem in house. Fotografie z dílny Petra Slavíka, Roberta Halamíčka a Petra Jana Juračky graficky upravil Vladimír Veselý. Kromě billboardových a citylightových plakátů vzniknou v rámci kampaně i další předměty, např. pohlednice, samolepky, plakáty. V areálu zoo u expozic, které tato konkrétní zvířata obývají, budou umístěny cedulky s jejich životopisnými údaji. Na webu Zoo Praha se budou postupně objevovat jejich životní příběhy.

Seznamte se!Kampaň Seznamte se! poprvé odstartovala v dubnu 2010, kdy bylo představeno osm jedinců ze Zoo Praha, mezi nimi například samec želvy sloní Eberharda, orangutan Kama či medojed Čert. Kampaň byla oceněna za nejlepší dubnový outdoor odbornými médii, časopisy Strategie a Marketing& Média.

Seznamte se!A pokud zavítáte do pražské zoologické zahrady, uvidíte, že vlna veder nepůsobí zvířatům v pražské zoo žádné potíže, není tedy třeba činit žádná zvláštní opatření. Běžně v letních měsících zvlhčují chovatelé vzduch v některých voliérách, např. u papoušků nebo ve venkovním výběhu tučňáků, kde jsou za tímto účelem instalovány trysky, které jsou součástí expozice. V bazénu lachtanů zase kontrolují pracovníci zoo teplotu, aby nepřesáhla hranici 18 st. C, případným regulovaným dopouštěním bazénu vodu ochlazují. Seznamte se!A jak se daří v tomto horku ledním medvědům? Odpověď je jednoduchá. Daří se jim dobře, voda v bazénu jim neustále protéká a je chladná 8 - 10 st. C, zvířata mají vždy možnost volby a případně se před sluncem skrýt ve svém zázemí. Seznamte se!15. července 2010 chovatelé připravili medvědům speciální "grónskou zmrzlinu" v podobě ledové bábovky s treskami a zeleninou, spíše však pro pobavení medvědů Bory, Toma a Berty i návštěvníků.

Seznamte se!Pro návštěvníky jsou na několika místech v areálu zoo zřízena speciální mlžítka, kde se mohou svlažit, a to na dětském hřišti u kavárničky Černohouska, u expozice koně Převalského, u Pavilonu velkých kočkovitých šelem, na louce v Dětské Zoo. Velmi oblíbené je v těchto dnech, pochopitelně, i brouzdaliště v dětském areálu.

Seznamte se!Zároveň se můžete seznámit s prvními prázdninovými přírůstky. První mládě čistokrevného dikobraza jihoafrického narozeného v České republice odchovává samice ve vnitřní expozici pavilonu Afrika zblízka. Dalšími mláďaty jsou čtyřčata fenků, jejichž odchov se zdařil v pražské zoo teprve potřetí. Ve stejný den jako fenci se ve vnitřní expozici narodilo mládě křečka skákavého. Chovný pár ohroženého druhu křečka skákavého je již v zoo řadu let, nyní je už za svým věkovým zenitem a v loňském roce se vůbec nerozmnožoval. Proto porod chovatele poměrně překvapil. V roce 2008 ho Londýnské zoologická společnost zařadila mezi 100 druhů nejohroženějších savců světa.

Foto Pavel Brandl, Petr Klier, Jiří Trojánek a P. J. Juračka.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.07.2010 04:03
Poslední změna: 26.07.2010 10:38

RSS

Hodnocení: 5.00 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz