Kultura

Cenu Pavla Kouteckého získal Martin Ryšavý za film Země snů

O Cenu Pavla Kouteckého se ucházeli v roce 2010 tvůrci více než sto dokumentů, z nichž vzešel jediný vítěz, kterým se stal režisér Martin Ryšavý s filmem Země snů.

Martin_Rysavy_z_nataceni_Zeme_snu
Martin_Rysavy_z_nataceni_Zeme_snu
Cena Pavla Kouteckého vznikla na počest tragicky zesnulého filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel. V roce 2010 se konal její čtvrtý ročník. Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se probojovalo devět filmů, a to 59/184/84 Lukáše Kokeše, Český mír Filipa Remundy a Víta Klusáka, Mám ráda nudný život od Jana Gogoly ml., dále pak Nebe Peklo Davida Čálka, Přízrak svobody II Karla Žaluda, Mlčeti zlato Tomáše Kudrny, Šil jsem u Kubiše Pavla Štingla, Ženy SHR Martina Duška a Ondřeje Provazníka a vítězný film Země snů. Cenu Pavla Kouteckého získal Martin Ryšavý za film Země snů V pětičlenné porotě zasedli režisérka filmu Zoufalci Jitka Rudolfová, dramaturgyně festivalu Jeden svět Kateřina Bartošová, šéfka vnitřních projektů Divadla Archa Jana Svobodová a dlouholetý přítel Pavla Kouteckého Jiří Fidranský.

Film režiséra Martina Ryšavého s názvem Země snů zachycuje život vietnamských imigrantů, kteří přijeli do České republiky s touhou vydělat si peníze, ale z důvodu své naivity a neinformovanosti se ocitli v nečekaných problémech. Zástupci pracovních agentur jim naslibovali lepší život, ve skutečnosti je obrali o peníze a způsobili jim velké dluhy. Dokument Martina Ryšavého, stojící na pomezí dokumentu a publicistiky, se točil v České republice i ve Vietnamu a štáb při jeho vzniku těžil z toho, že se zabývá tématem Vietnamců v Čechách delší dobu.

Cenu Pavla Kouteckého získal Martin Ryšavý za film Země snůRežisér Martin Ryšavý natáčel svůj dokument v době, kdy se v důsledku finanční krize snížil v České republice počet pracovních příležitostí. "Zaregistrovali jsme, že se v důsledku ekonomických problémů, nepřipravenosti českých úřadů a policie a nezákonných praktik některých zprostředkovatelů práce ocitlo hodně vietnamských dělníků v Čechách ve velmi zlém postavení, a chtěli jsme na to upozornit," říká Martin Ryšavý. V době, kdy se začal štáb tomuto tématu věnovat, se o něm ještě na veřejnosti nemluvilo. Vietnamci si s vidinou lepšího života půjčili peníze na cestu do "země snů" a nakonec v Čechách vydělávají ještě méně než ve Vietnamu, vrátit se nemohou, pak by ztratili naději, jak splatit obrovské dluhy.

Česko-vietnamská tematice jsou věnovány i další dva Ryšavého filmy s názvy Kdo mě naučí půl znaku a Banánové děti. Empatie, sdělnost a jistá naléhavost jsou hlavními atributy filmu Země snů, který podává zprávu o zoufalé situaci vietnamských pracovních migrantů v České republice. Společně s dalším soutěžním filmem Martina Ryšavého Banánové děti by mohl být hodnotným příspěvkem k částečnému otupení české xenofobie.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.06.2010 09:45
Poslední změna: 27.06.2010 10:45

RSS

Hodnocení: 4.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz