Osobní deníček

V Zoo Liberec se podařilo odchovat další mládě vzácného orlosupa bradatého

Orlosup bradatý je zapojen do Evropského záchovného programu ohrožených druhů světové fauny a v Zoologické zahradě Liberec se chovu orlosupa velmi daří.

Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
V Zoo Liberec se po roce opět vylíhlo mládě vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus). Stejně jako loni jde o přirozený odchov rodiči na hnízdě a nikoli v umělé líhni. Takto přišla v liberecké zoo na svět teprve tři orlusupí mláďata, včetně toho letošního. Ostatních devět mláďat bylo odchováno uměle. Rodiče čtyřiadvacetiletý otec Pišta a osmnáctiletá matka Božena přitom letos snesli jako tradičně i druhé oplozené vejce, z něj se ale mládě nevyklubalo. Záznam čerstvého orlosupího mláděte můžete shlédnout na videu.

Mládě orlosupa bradatého
Mládě orlosupa bradatého
Vzhledem k tomu, že orlosup bradatý je zapojen do programu reintrodukce, tedy návratu do volné přírody, bude i letošní mládě s největší pravděpodobností vypuštěno ve francouzských Alpách v oblasti Mercantour nebo ve španělské Andalusii v pohoří Cazorla. Tam od loňského května létá i samice Fátima a od roku 2006 i její o tři roky starší sourozenec Tono. Ostatních devět mláďat krouží v Alpách. Programu reintrodukce se přitom Zoo Liberec aktivně účastní od roku 2001, kdy bylo vypuštěno první mládě. Reintrodukce se v Zoo Liberec vztahuje i na orly mořské, kdy od roku 1999 Zoologická zahrada Liberec v Izraeli vypustila tři mláďata. V Zoo Liberec se podařilo odchovat další mládě vzácného orlosupa bradatéhoNově se do přírody vrátí i supi hnědí, jejichž pár zoo neexpozičně chová od sklonku roku 2008, ale zatím bez odchovu mláděte.

Co víme o orlosupech? Vyskytují se už jen na několika horských místech Evropy, Asie a Afriky a obývají výšky až kolem 4000 metrů. V zimních měsících sestupují do 500 – 800 metrů. Dosahují délky až 115 cm, s rozpětím křídel 280 cm a váží 5 až 7 kg. Oblast hrudníku a břicha je zbarvena do tmavě oranžové barvy, která je způsobena třením o vápenaté skály obsahující oxid železitý. Orlosupi jsou mrchožrouty, jako jediní dravci se až z 90% živí kostmi. Ty shazují z výšky na skály, aby se rozbily a jedinec se dostal k morku.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 25.02.2010 03:11
Poslední změna: 25.02.2010 03:25

RSS

Hodnocení: 5.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz