Kultura

Čapkovy Povídky z jedné a z druhé kapsy vycházejí na 2CD

Krásnou češtinu, laskavé vyprávěčství a také trochu prvorepublikové atmosféry zachycuje nahrávka Povídek z jedné a z druhé kapsy Karla Čapka, která vyjde v lednu 2010. Literární skvosty interpretují mistři mluveného slova, pánové Ladislav Mrkvička, Josef Somr a Stanislav Zindulka.

Čapkovy Povídky z jedné a z druhé kapsy vycházejí jako audiokniha
Čapkovy Povídky z jedné a z druhé kapsy vycházejí jako audiokniha
DvojCD Povídek z jedné i z druhé kapsy s výběrem osmi povídek vzniklo v režii Dimitrije Dudíka. "Čapkovy Povídky z jedné a z druhé kapsy jsou skutečným rodinným zlatem v české literatuře. Mají půvabnou atmosféru, živoucí postavy, napínavé příběhy s překvapivými pointami, jsou sepsány nádhernou češtinou. Bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co bylo v našem krásném a bohatém jazyce napsáno, a zmíněná bohatost a pestrost češtiny je tu využita mírou vskutku vrchovatou. Pro mne jako pro režiséra je nabídka k natočení takových vybroušených skvostů obrovskou ctí, ale zároveň závazkem. Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička
Doufám, že mu dostojím. Zvláště, když mohu spolupracovat s takovými skvělými herci, jako jsou Ladislav Mrkvička, Josef Somr a Stanislav Zindulka," říká o projektu režisér.

"Na namlouvání Povídek z jedné a z druhé kapsy jsem se moc těšil. Je to půvab sám. Povídky jsou rozkošné, jsou nádherně jednoduché, prosté a přitom nesmírně hluboce filozofické. Čapka jsem hltal v šestnácti letech a přečetl jsem vše, co napsal. To je četba, ke které se může člověk stále vracet, po celý život," řekl Ladislav Mrkvička, který na 2CD načetl povídky Modrá chryzantéma, Šlépěje a Povídka o ztracené noze.

Josef Somr
Josef Somr
Josef Somr, který interpretuje Experiment profesora Rousse, Zmizení pana Hirsche a Čintamani a ptáci, prozradil: "Čapka mám velice rád a jsem velmi šťasten, že jsem byl k namlouvání pozván. S Povídkami z jedné a z druhé kapsy jsem se poprvé setkal na gymnáziu. Na namlouvání jsem se těšil velice. Protože jsem nestudoval angličtinu, trochu jsem se obával anglických slovíček v povídce Experiment profesora Rousse, pan režisér Dudík mi s nimi pomohl, aby bylo Stanislav Zindulka
Stanislav Zindulka
vše v pořádku."

"Čapek patří mezi mé nejoblíbenější autory. Velice si ho vážím, tak jsem se trochu bál, abych takový krásný text nepokazil. Ale moc jsem se na namlouvání těšil, jsou to krásné povídky. Je v nich mnoho krásné člověčiny a ohromné pochopení pro lidskou dušičku," dodává Stanislav Zindulka. Od známého herce na 2CD uslyšíme povídky Poslední soud a Povídka starého kriminálníka.

Ať již považujeme Čapkovy povídky za významné dílo naší literatury 20. století či za ukázku české detektivky, jsou díky mistrovské práci s českým jazykem a poutavému autorskému stylu stále nejoblíbenější četbou pro všechny generace. 2CD vychází 20. ledna 2010 u vydavatelství Popron Music.

Foto Popron Music

Editor: Janinka
Vytvořeno: 07.01.2010 04:55
Poslední změna: 14.01.2010 10:38

RSS

Hodnocení: 4.75 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz