Kultura

Ďábelská pokušení v baletu Národního divadla

Vzrušujícím tématem lidské duše zmítané pokušením a propadající zlu se věnuje tentokrát balet Národního divadla. Velké taneční drama Faust, inspirované Johannem Wolfgangem Goethe i dějinami minulého století, vytvořil Libor Vaculík.

Faust (Autor: Pavel Hejný)
Autor: Pavel Hejný
Faust
Všestranný umělec, jehož díla si publikum oblíbilo, přetváří k současnému obrazu Fausta toužícího po moci, bohatství i lásce. Bolestné události 20. století, ať je to nacistické, nebo stalinské běsnění, zachycuje na hudbu Stravinského a Šostakoviče, dramatickou a žhavě vystihující rozporuplnou dobu. V díle zazní také tóny Johna Williamse i melancholie židovských písní a vše stmelující muzika Petra Maláska. Autenticitu dodá živá hra houslisty Pavla Šporcla. Autorem scény je Martin Černý, kostýmy, mezi nimiž jsou i nacistické uniformy a židovské mundúry z lágrů, navrhl Roman Šolc.

Velmi současné téma Vaculíkova náročného tanečního dramatu odhaluje dramaturg baletu ND Václav Janeček: "Dnes by měl Mefisto zajisté těžší úkol: svět je poněkud přeplněný faustovskými dušemi, které celkem běžně a ochotně zaprodají svůj osud komukoliv. Dnešní typ člověka sám nabízí cokoliv, natož duši, za zajištění svých statků, postavení, moci, úspěchů a rozkoše. Naštěstí zůstává nadále překážkou láska. Václav Janeček je přesvědčen, že Vaculíkova inscenace diváky strhne a pohltí: "Možná nás přinutí přemýšlet nebo se prostě zadívat na náš svět a pozorně přemítat nad zápasy a svědomím, před nimiž není vyhnutí". "Jen pak jsi hoden svobody a žití, když rveš se o ně den co den," jak napsal Johann Wolfgang Goethe.

Do Fausta se zapojí téměř celý soubor baletu Národního divadla. V hlavních rolích tančí Alexandre Katsapov, Jiří Kodym, Petr Strnad, Edita Raušerová, Adéla Pollertová, Zuzana Susová, Viktor Konvalinka, Richard Kročil, Tomáš Rychetský či Jiří Urban. V jednom z obsazení si jako Mefisto – Mentes zařádí i umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

A diváci se mohou nechat překvapit, zda se nápaditý tvůrce tentokrát kromě Goetha neinspiruje i slavnými filmy, což patří k zajímavostem i silným stránkám některých jeho choreografií. Však také bylo už jeho doktorandské studium na pražské HAMU zaměřeno zcela specificky na vztah baletu a filmu.

Premiéry Fausta se v pražském Stavovském divadle konají 5. a 6. prosince 2009, reprízy pak 8. a 9. prosince 2009, 2. a 3. března 2010, 11. a 12. dubna 2010., 2., 23. a 26. června 2010.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 06.12.2009 09:31
Poslední změna: 21.12.2009 10:19

RSS

Hodnocení: 4.67 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz