Kultura

Spirituál Kvintet má na krku padesátiny

Když Spirituál kvintet v roce 1960 začínal, slovo folk v češtině neexistovalo. Půl století je ovšem i v muzice dlouhá doba, a tak by se bez folku ztenčil počet domácích hudebních akcí na polovinu.

Spirituál Kvintet Zatím dobrý
Spirituál Kvintet Zatím dobrý
K padesátce si Spirituál kvintet dal dárek, album Zatím dobrý... se třinácti velmi rozmanitými písničkami, které spojuje to, že tak či onak všechny patří do stáje jménem Staré lásky.

Spirituál Kvintet má na krku padesátinyPísničku Víc času nám dej, která otvírá album, věnovala kapele Pavlína Jíšová. Aby se zpěváci o písničku netahali, vrznou si v ní postupně všichni. Zdence Tichotové se zalíbil intimní i vypjatý gospelsong o naději, nazvaný Život z partesů. Uklidňuje příslibem, že co se nepovede napoprvé, láska, ale i život, napodruhé určitě vyjde líp. Jirka Cerha přispěl dvěma písněmi. První z nich, Sedmá pečeť s textem Miloše Rejchrta, je varovnou vidinou budoucnosti světa, v případě, že se my lidé nevzdáme své nebetyčné pýchy a nevrátíme se pokorně ke kořenům. Tohle už znám je gospel, který okouzlil Irenu. Prezentuje v ní svou možná méně známou, téměř šansonovou pěveckou polohu. Na jubilejním albu nemůže samozřejmě chybět klasický afroamerický spirituál. Byly to právě tyto písně, které Spirituál Kvintet před padesáti lety okouzlily natolik, že změnily osobní životy jeho členů a oni postupně opouštěli svá někdy pracně získaná zaměstnání, aby se místo toho vydali na cestu potulných zpěváčků. Že nešlo jen o okouzlení tehdy exotickou hudbou, ukazuje i obsah spirituálu Daniel, který zde předzpěvují Jirka Holoubek a Dušan Vančura: Pane, vysvobodil jsi Daniela, Jonáše, mládence z ohnivé pece. Ale proč nejsme svobodni i my ostatní? Další spirituál s úvahami na téma Ábel nebo Kain pro sebe vybral Dušan Vančura. Zastupuje tady temperamentní zpěvánky s charakteristickým doprovodem drnkacích nástrojů a vzdáleně připomíná jižanské hillbilly.

Spirituál kvintet
Spirituál kvintet
Roku 1972 Spirituál Kvintet vydal své první elpíčko, jak se tenkrát říkalo víc než čtvrtmetrovým černým plackám v kartonovém obalu, ze kterých hudbu brousil safírový hrot v ceně 35 Kčs mono nebo 60 Kčs stereo. K překvapení posluchačů na prvním elpíčku Spirituál kvintetu nebyl ani jediný spirituál, Písničky z roku raz dva obsahovaly jen skladby z časů renesance. Na ty nezapomněli ani tentokrát. Nazpívali dva tzv. polyfonní šansony, což byla počátkem 16. století v Paříži velká móda. Slavní tamní skladatelé si tenkrát začali všímat popěvků, které si v ulicích a nálevnách Paříže prozpěvoval prostý lid. Velmi umně tyto často mládeži nepřístupné výtvory lidové tvořivosti upravovali pro vícehlasé sborečky, a tak se postarali o jejich nesmrtelnost. Pláči čest! je zhudebněná hádka mezi zpěváky. Druhý šanson Jean de Lagni se jmenuje Plány Žána de Lány a vystupuje v něm rádoby světák Jan z Lán. Spirituál Kvintet má na krku padesátinyDruhá, tentokrát baladická píseň, napsaná pro toto album Jirkou Cerhou se jmenuje Zem kde stále svítá. Pro song potulného černého muzikanta Hlas shůry si Jirka Holoubek vypracoval parádní kytarový doprovod, který se řadí k perličkám našich starších alb, v podání např. Františka Nedvěda či Karla Zicha. Spirituál Jak mám to říct si Irena sama otextovala a není těžké poznat, že tahle skladba zde zastupuje exaltovanou podobu svého žánru. Naopak velmi lyrická je Zdenčina volná parafráze amerického lidového blues Every Night s textem Když jdu spát. Stejně jako na koncertech, předjímá tahle písnička rozloučení. To tvoří adaptace spirituálu symbolicky nazvaného Poslední píseň. Jak to s tím loučením bude ve skutečnosti a jestli ta dnešní písničková třináctka bude navzdory pověrám šťastná, to odhalí až budoucnost.

Album Spirituál kvintetu s názvem Zatím dobrý... vyšlo na konci srpna 2009.

Pokud si chcete poslechnout písničky Spirituál Kvintetu, přijďte v pondělí 19. října 2009 v 19:30 hodin do KD Gong v Sokolovské ulici  191 na Praze 9. Tento koncert odstartuje křtem, na kterém symbolicky uvede Spirituál Kvintet do světa své nejnovější album Zatím dobrý...

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 03.10.2009 09:59
Poslední změna: 28.10.2009 06:20

RSS

Hodnocení: 4.50 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz