Kultura

Shakespearovské slavnosti začaly Veselými paničkami, pokračují Bouří

Premiérou Veselých paniček windsorských na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu začaly ve čtvrtek 25. června 2009 tradiční Letní shakespearovské slavnosti.

Bolek Polívka a Simona Stašová (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Bolek Polívka a Simona Stašová
Komedie Simona Stašová a Bolek Polívka ve hře Veselé paničky windsorské (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Simona Stašová a Bolek Polívka ve hře Veselé paničky windsorské
Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou v roli Falstaffa a Simonou Stašovou v úloze paní Pažoutové předvede divákům důmyslnou scénu Karla Glogra sestavenou z košil, podvlékaček, kombiné, prostěradel, cích a starodávných krajkových ubrusů rozvěšených na dlouhatánských šňůrách na Pražském hradě vydrží až do 15. července 2009. Pak ji vystřídají červené kožené klubovky, trůny hrdinů tragédie Antonius a Kleopatra, která bude mít letos v Praze na Letních Shakespearovských slavnostech premiéru.

Jan Révai a Zuzana Moravcová v představení Antonius a Kleopatra
Jan Révai a Zuzana Moravcová v představení Antonius a Kleopatra
V programu bude následovat bude Shakespearova mistrovská pozdní hra Jan Tříska  jako Kaliban v Bouři (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Jan Tříska jako Kaliban v Bouři
Bouře s Martinem Hubou jako Prosperem a Janem Třískou v roli Kalibana. V Bouři, jak už ostatně název napovídá, se perou živly i lidské charaktery. Od 7. do 26. července 2009 ji uvidíme na druhé pražské scéně, nádvoří Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí. Hra Bouře je v letošním programu výjimečná, protože ji letos uvedou Letní Shakespearské slavnosti už ve sté repríze. Bouře stojí za návštěvu nejen kvůli energickému výkonu Jana Třísky, ale i proto, že ji letos uvidíme zřejmě Martin Huba (Prospero) v Bouři (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Martin Huba (Prospero) v Bouři
naposledy, hraje se už třetí sezónu a s jejím dalším opakováním se už příští léto nepočítá.

Ke stále dostupným inscenacím patří i čerstvá programová novinka Oldřich Vízner ve Snu noci svatojánské (Autor: Marek Velček)
Autor: Marek Velček
Oldřich Vízner ve Snu noci svatojánské
Sen noci svatojánské. Titul představí pod širým nebem ve spolupráci se slavnostmi Pražská komorní filharmonie. Kouzelný Shakespearův text přednesou Sabina Laurinová jako Titanie, Oldřich Vízner v roli Oberona a Ivana Jirešová jako Puk. Pod širým nebem přitom zazní hudba Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, zkomponovaná jako scénický doprovod právě k Shakespearově čarovné komedii. Martin Pechlát a Jana Stryková ve hře Komedie omylů (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Martin Pechlát a Jana Stryková ve hře Komedie omylů
Hudebně-dramatický projekt je naplánován pouze na dva exkluzivní večery, a to 30. a 31. srpna 2009 na zbrusu nové scéně, v zahradě u terasy Jízdárny Soňa Norisová (Rosalinda) a Martin Dejdar (Jacques) v Jak se vám líbí (Autor: Pavel Mára)
Autor: Pavel Mára
Soňa Norisová (Rosalinda) a Martin Dejdar (Jacques) v Jak se vám líbí
Pražského hradu.

Na Letních Shakespearovských slavnostech nebou chybět ani osvědčená představení Komedie omylů a Jak se vám líbí s Mariánem Labudou v hlavní dvojroli. V průběhu léta se na Pražský hrad vrátí také Macbeth, tentokrát ve slovensko-českém provedení, v překladu Ľubomíra Feldeka a v režii Ondreje Spišáka, výrazného představitele slovenských divadelníků střední generace. Veronika Freimanová a Milan Ondrík ve hře Macbeth (Autor: Pavel Mára)
Autor: Pavel Mára
Veronika Freimanová a Milan Ondrík ve hře Macbeth
Roli lady Macbeth i lady Macduff ztvární herečka Veronika Freimanová, Macbetha hraje slovenský herec Milan Ondrík, jeho protivníka Macduffa Ladislav Frej.

Festival letos nabídne také dva tituly v angličtině. S představeními Much Ado About Nothing a A Midsummer Night´s Dream se v rámci svého letního turné v Praze krátce zastaví renomovaná The British Eva Režnarová, Jiří Menzel a Simona Stašová při zkoušce (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Eva Režnarová, Jiří Menzel a Simona Stašová při zkoušce
Shakespeare Company.

O představení Letních Shakespearovských slavností je již tradičně velký zájem, proto nemůže překvapit, že vstupenky na hru Veselé paničky windsorské jsou v této chvíli již zcela vyprodány. Vstupenky na ostatní představení Letních shakespearovských slavností jsou zatím běžně dostupné. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji Ticketportal.cz nebo v pokladně na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, která je otevřena vždy v hrací dny od 15 do 21 hodin, při zadaných představeních pouze od 15 do 18:30 hodin.

Eva Režnarová, Bolek Polívka a Simona Stašová (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Eva Režnarová, Bolek Polívka a Simona Stašová
Letní shakespearovské slavnosti letos proběhnou od 25. června do 3. září 2009. Bolek Polívka jako Jan Falstaff ve Veselých paničkách windsorských (Autor: Viktor Kronbauer)
Autor: Viktor Kronbauer
Bolek Polívka jako Jan Falstaff ve Veselých paničkách windsorských
Program nabídne deset titulů, které se odehrají v Praze, Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a nově i na scéně středověkého hradu Zvolen. Plánováno je 160 představení, která začínají na všech scénách ve 20:30 hodin.

Bližší informace o jednotlivých představeních naleznete na oficiálních webových stránkách Letních Shakespearovských slavností.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 29.06.2009 01:01
Poslední změna: 03.07.2009 06:16

RSS

Hodnocení: 4.58 (12x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz