Kultura

Národní muzeum již má klíče od budovy Rádia Svobodná Evropa

Nová kapitola v dějinách budovy budova bývalého Federálního shromáždění začala 1. června 2009, kdy ji do své správy převzalo Národní muzeum, aby ji poprvé v polovině srpna 2009 mohlo otevřít návštěvníkům.

Letecký pohled na obě budovy Národního muzea
Letecký pohled na obě budovy Národního muzea
Když se řekne Národní muzeum, většina lidí si představí krásnou novorenesanční budovu na vrcholu Václavského náměstí. Od 1. června 2009 má Národní muzeum budovy dvě. Tou další je novoklasicistní budova bývalého Federálního shromáždění, stojící mezi historickou budovou Národního muzea a Státní operou Praha. Historická budova Národního muzea a budova bývalého Federálního shromáždění budou do budoucnosti tvořit jeden muzejně-kulturní celek, který propojí podzemní tunel.

Účel budovy bývalého Federálního shromáždění se v průběhu let značně měnil. V přízemí dnešní budovy se nachází původní Pražská burza peněžní a zbožní, dílo architekta Jaroslava Rösslera z let 1936-1938. Za německé okupace budova sloužila jako provozní prostory Německého divadla, ke konci války tu byl zřízen vojenský lazaret a hned po válce zde pracovalo Národní shromáždění. Byla tu také poslanci přijata Ústava 9. května. V roce 1968, zde vznikl sál Sněmovny národů, v roce 1989 byl v těchto prostorách zvolen Václav Havel prezidentem republiky a brzy se budova stala svědkem vystoupení řady světových politiků, například George Busche, Margaret Teacherové nebo Michaela Gorbačova. Generální ředitel NM Michal Lukeš před zahájením odstraňování zátarasů
Generální ředitel NM Michal Lukeš před zahájením odstraňování zátarasů
Zde se odhlasoval i rozpad federálního státu. Federálního shromáždění působilo v budově do roku 1992, od roku 1995 až do 1. června 2009 odtud vysílalo Rádio Svobodná Evropa, přičemž nebezpečí teroristického útoku mělo za následek řadu bezpečnostních opatření, která omezila dopravní situaci v okolí budovy a změnila objekt v nedobytnou pevnost. 1. června 2009 Národní muzeum přebralo od Rádia Svobodná Evropa symbolické klíče, přičemž pro Národní muzeum se jedná o den významem srovnatelný snad jedině s 18. květnem 1891, kdy byla do provozu uvedena vedlejší historická budova. Nová budova do budoucnosti rozšíří výstavní kapacitu muzea o více než 3000 výstavních metrů a návštěvníci budou moci obdivovat vzácné exponáty, které z prostorových důvodů neměli doposud možnost spatřit. Nová budova též sehraje velkou roli během generální rekonstrukce historické budovy, která proběhne v letech 2011-2015, neboť během této doby se v budově bývalého Federálního shromáždění bude odehrávat veškerá prezentační aktivita Národního muzea na Václavském náměstí. Národní muzeum chce co nejdříve otevřít veřejnosti tuto dosud poněkud tajemnou budovu a již v roce 2009 v ní plánuje celou řadu akcí. Prvním krokem v duchu těchto snah bude otevření budovy veřejnosti formou komentovaných prohlídek po jejích architektonických i konstrukčních zajímavostech, ale též po významných historických událostech, které se v této budově po celé 20. století odehrávaly. Národní muzeum při pohledu z bývalé budovy Federálního shromáždění
Národní muzeum při pohledu z bývalé budovy Federálního shromáždění
Zahájení komentovaných prohlídek je plánováno na 15. srpna 2009. Prvním výstavním projektem v nové budově bude výstava symbolicky nazvaná BE FREE!, která bude otevřena 17. listopadu 2009 u příležitosti 20. výročí pádu železné opony a začátku Sametové revoluce. Připravovaná výstava přiblíží atmosféru a život v Československu od 50. do 90. let 20. století, bude pojednávat o propagandě a šíření svobodné informace, o různých pohledech na jednotlivé události a atmosféru doby, informacích a přístupu k nim. Určena je hlavně studentům a pamětníkům a spojí trojrozměrné předměty, dobové plakáty, archiválie, fotografie a zvukové záznamy v jeden plastický obraz doby.

Národní muzeum pro svou novou budovu hledá výstižný název, a rozhodlo se proto požádat o pomoc veřejnost při soutěži. Návrhy na název nové budovy Národního muzea je možné zasílat do 30. června 2009 na adresu Národní muzeum, oddělení vnějších vztahů, Václavské nám. 68, 115 79 Praha 1 nebo e-mailem na lucie_novotna@nm.cz. Autor vítězného návrhu získá čestné vstupenky do všech objektů Národního muzea na jeden rok a další ceny, a bude též čestným hostem odhalení nového označení budovy na podzim roku 2009.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.06.2009 11:08
Poslední změna: 15.06.2009 03:13

RSS

Hodnocení: 4.43 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz