Společnost

Zoo Liberec vypustila mládě orlosupa ve Španělsku

Liberecká zoologická zahrada dosáhla dalšího mimořádného úspěchu. V rámci programu reintrodukce totiž vypustila ve španělském národním parku Sierra del Cazorla v Andalusii mládě orlosupa bradatého.

Vypuštění mláděte orlosupa ve Španělsku
Vypuštění mláděte orlosupa ve Španělsku
Zoologická zahrada Liberec se programu reintrodukce orlosupa účastní od roku 1986 a do volné přírody zatím vypustila 11 mláďat ve Španělsku a v oblasti Mercantour ve francouzských Alpách, poprvé v roce 2001. Programy reintrodukce, tedy návrat některých druhů do volné přírody, naplňují samu základní podstatu existence zoologických zahrad. Zoo Liberec se kromě orlosupa účastní ještě reintrodukce orla mořského (Haliaeetus albicilla) v oblasti Izraele, a to od roku 1999 a na Blízký Východ zatím "poslala" tři mláďata. Nyní liberecká zoologická zahrada vypustila ve španělském národním parku Sierra del Cazorla v Andalusii mládě vzácného a ohroženého orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus aureus), které se narodilo 20. února 2009. Z Česka přitom do volné přírody letos odejde jediný orlosup, a to ten liberecký. Projektu se v Andalusii přímo účastnili dva liberečtí chovatelé Jan Hanel a ošetřovatel dravců Jan Rejlek, kteří mohli usadit "svého dravce" přímo do hnízda na skalním útesu ve výšce asi 1500 metrů.

Zoo Liberec vypustila mládě orlosupa ve ŠpanělskuSamice mláděte obdržela jméno Fátima na počest vesnice ležící nedaleko parku. Obyvatelé Fátimy totiž před nedávnem sami vypátrali muže, který v parku otrávil dva orlosupy. Liberecká Fátima je tak pro ně symbolickou odměnou, protože dopadnout traviče se podařilo poprvé v historii parku. Poslední pár orlosupů zde hnízdil v roce 1959, od té doby byli dravci sužováni otrávenými návnadami. V Pyrenejích už od roku 2006 žije i další liberecký orlosupí samec Tono.

Liberecký orlosup odcestoval na Pyrenejský poloostrov v polovině května přes vídeňskou záchrannou stanici. Zde samice dostala miniaturní vysílačku a byly jí také odbarveny letky, aby Fátimu ochránci přírody na obloze snadno poznali. V současné době orlosup ještě létat neumí, místní zoologové mu tedy budou potravu zatím nosit do uměle vystavěného hnízda. Dravec se v dalších týdnech postupně rozlétá a obstarávání stravy převezme do svých rukou, či spíše pařátů.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 28.05.2009 04:18
Poslední změna: 01.06.2009 10:31

RSS

Hodnocení: 5.00 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz