Kultura

Přijďte si hrát do liberecké knihovny

Nevšední výstava Leporelohra oživuje Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci od 23. května do 14. července 2009. Hrát si, kreslit, muchlat, stříhat, protrhávat anebo trhat je dětem a dospělým nejen dovoleno, ale přímo doporučeno.

Přijďte si hrát do liberecké knihovnyProces nekončící tvorby nazvaný Leporelohra, při němž se do výstavy zapojují návštěvníci, zkoncipovali pro libereckou knihovnu výtvarníci Petr Nikl a Ondřej Smeykal. Leporelohra
Leporelohra
Do Leporelohry zapojili i další umělce, jako Milana Caise, Martina Janíčka, Jiřího Konvrzka,  Pavla Mrkuse a Jiřího Vydru, s jejichž objekty si návštěvníci určitě vyhrají.

"Na řadě akcí happeningového a interaktivního charakteru se ukazuje, že lidi umění zajímá, ale potřebují klíč, aby vstoupili do interakce s ním. Zatímco intelektuální klíč nemají lidé často odvahu dekódovat, spontánní forma je povzbudí, aby si začali hrát a aby oprášili svůj tvůrčí potenciál," tvrdí Ondřej Smeykal, známý svými světelnými performancemi, ale i jako originální hudebník a propagátor australského domorodého hudebního nástroje didgeridoo. Když si hrají děti i dospělí
Když si hrají děti i dospělí
"Nesnažíme se zlehčovat umění do polohy nezávazné hry. Baví nás rozehrávat hru. A ta v našem případě pomáhá interakcí oživit vztah mezi tvůrcem a divákem-návštěvníkem," upřesňuje Smeykal.

Přijďte si hrát do liberecké knihovny"Hlavním médiem Leporelohry je papír. "Papír jako záznamové médium, jako plocha pro obraz, jako zvukový nástroj, jako kinetický objekt," říkají autoři. Jejich expozice je záměrně vytvořená pro prostor knihovny, pro umocnění fenoménu knihy, jako objektu propojujícího text a obraz. Završením této interaktivní expozice bude sběrný dokument, knížka, sestavená ze spontánních  záznamů návštěvníků. Výtvarníci se těší, že vznikne kolektivní autorská kniha, soubor vzájemně propojených textů a kreseb.  

Přijďte si hrát do liberecké knihovnyChceme, aby lidem pod rukama vznikaly příběhy. Máme představu, že se skupiny návštěvníků propojí jakoby do jednoho organismu, který spontánně vytvoří něco, co by ojedinělý návštěvník ani výtvarník sám za sebe nikdy nevytvořil, neboť má fantazii už nějak nasměrovanou," vysvětluje Ondřej Smeykal.  

Přijďte si hrát do liberecké knihovnyLeporelohra je součástí projektu Orbis pictus Jiřího a Radany Waldových. Interaktivní expozice Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie, Labyrint světla a Leporelohra jsou inspirované dílem humanistického myslitele J. A. Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Hlavním tématem všech expozic je podporovat fantazii, rozvíjet tvořivost a podněcovat ke zlepšování vlastního života i okolního světa. Projekt dokazuje, že fenomén tvůrčí hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek bez ohledu na národnost, náboženství či věk, a tím zhmotňuje a rozvíjí nadčasové myšlenky J. A. Komenského. Projekt také získal statut oficiální doprovodné akce v rámci českého předsednictví Evropské unie v prvním pololetí roku 2009 a je rovněž oficiální doprovodnou akcí Evropského roku tvořivosti a inovací.

Foto 2media.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 25.05.2009 02:31
Poslední změna: 28.05.2009 10:52

RSS

Hodnocení: 4.57 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz