Kultura

Tradiční slet čarodějnic v Troji

Botanici vyvařují kočky (?)! aneb čarodějnice v Botanické zahradě hl. města Prahy.

Tradiční slet čarodějnic v TrojiPod vlivem alkoholu a vývaru z kočky se za úsvitu a zcela nahé vydávají každoročně trojské čarodějnice 30. dubna do polí, na lov ropuch. Tradiční slet čarodějnic v TrojiProtože, jak stojí v čarodějnických knihách, ropucha sedící na levém rameni čarodějnice je jednou z podob, přisvojenou ďáblem. V Botanické zahradě hl. města Prahy se konečně poslední dubnový den ukáže, kdo a komu na ramenou sedí.

Čarodějnický slet proběhne na venkovní expozici botanické zahrady (areál Jih) a "vyvařovat kočky" začneme již v 15 hodin. Na malé i velké krasavice s bradavicí nebo bez v trojské zahradě v předvečer Filipojakubské noci čeká následující program:
15:00 - 17:30 Soutěž Namaluj čarodějnici pastelkami, vodovkami nebo temperou. Maluje se v kategoriích: 3 - 6 let, 7 - 12 let, 13 - 16 let a víceletí.
Tradiční slet čarodějnic v Troji15:00 - 17:30 Soutěže pro děti jako skákání v pytli, poznávání bylinek, ochutnání lektvarů a povídání o léčivkách. Chybět nebude posezení u malého čarovného ohně s opékáním buřtů.
17:30 - 19:30 Kytary u ohně

Tradiční slet čarodějnic v TrojiNavíc bude pod pergolou bude připravena výstava čarodějnických dopravních prostředků, tedy košťat a košťátek, vysavačů i luxů, bez nichž se pořádný slet neobejde. Své vozy budete tedy moci, milé dámy čarodějnice, zaparkovat přímo na expozici a doplníte jimi naši kouzelnou výstavu.

Určitě víte, že u čarodějnic se většinou předpokládal neobvykle dlouhý život, nikdy ne nesmrtelnost. Tradiční slet čarodějnic v TrojiČarodějnice často sloužily temným silám, jindy jejich chování bylo motivováno vlastním prospěchem. Víra v čarodějnictví obsahuje přesvědčení, že existují způsoby, kterými lze ovládat druhé lidi. Čarodějnické procesy byly v českých zemích ojedinělé. Jediným územím, které významněji postihly, bylo Jesenicko a Šumpersko. Během 17. století zde bylo upáleno asi sto lidí. Čarodějnice neuctívají ďábla, nepropichují panenky, neobětují živé panny na oltář. Ovšem pozor! Termín čarodějnice je vágní a různě se jej používalo pro botaniky, porodní babky, kouzelníky, čaroděje či v rámci soudních procesů na kohokoliv, kdo nezapadal do svého okolí nebo prokazoval známky duševní choroby. Dalším důvodem, proč do Troje zajít, je stále ještě trvající Výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 29.04.2009 09:51
Poslední změna: 05.05.2009 10:01

RSS

Hodnocení: 5.00 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz