Kultura

V Zoo Liberec se narodila samice velblouda dvouhrbého

V Zoologické zahradě Liberec se chovatelé po roce opět těší z narození samice velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus). Malá samička se má čile k světu a je vidět, že jaro už je opravdu v plném rozpuku.

V Zoo Liberec se narodila samice velblouda dvouhrbéhoRodiči mláděte velblouda dvouhrbého jsou 17letá Genesis a 20letý Claudius, který už tímto povil svého čtyřiadvacátého potomka. Skupina libereckých velbloudů se tak rozrostla na pět zvířat a čítá jednoho samce a čtyři samice. Malá velbloudice se má čile k světu, saje bez problémů mateřské mléko, takže už bude brzy k vidění v návštěvnické expozici. Velbloudy liberecká Zoo chová od roku 1957, když prvním dovezeným jedincem byla tehdy tříletá samice Bezděchodka pocházející ze SSSR. O pět let později ji pak doplnil samec Fridolín, opět ze SSSR. Za další dva roky, v roce 1964 se jim narodilo první společné mládě Vendelín. V Zoo Liberec se narodila samice velblouda dvouhrbéhoVelbloud dvouhrbý je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat.

Co víme o velbloudech?
Obývají kamenité pouště a stepi centrální a západní Asie. Dorůstají výšky až 3 m, v kohoutku 1,8 - 2,3 m, s ocasem dlouhým 50 cm. Srst na krku přechází do husté hřívy.
Při chůzi zvedají současně nohy na téže straně těla, tzn. že jsou mimochodníky. Za 12 hodin dokáží rychlostí 4 km/hod. ujít až 50 km. Nevydrží však běžet na delší vzdálenosti a obtížně se také pohybují do vrchu.
Velbloudi se dožívají 30 - 40 let. Živí se stepními rostlinami, jako je tráva nebo listy. Bez vody vydrží při dostatku zelené potravy a vlhkého vzduchu až 45 dní.
Ve své domovině slouží jako důležitý dopravní prostředek. Jejich vlna je značně kvalitní, stejně jako mléko. Sušený trus se využívá jako palivo.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.03.2009 10:21
Poslední změna: 20.04.2009 07:27

RSS

Hodnocení: 5.00 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz