Kultura

Nová mláďata v jihlavské zoo

Která zvířata se narodila na začátku roku 2009 v Zoo Jihlava?

Nová mláďata v jihlavské zooPo jehňátkách ovcí romanovských, která byla 12. ledna prvními mláďaty roku 2009, se jihlavská zoologická zahrada těší i z dalších odchovů.

Leguánci modří
Leguánci modří
Celkem 9 mláďat leguánků modrých (Sceloporus cyanogenys) se narodilo v zázemí terária 23. ledna 2009. Jejich domovinou jsou skalnaté oblasti Mexika a jižního Texasu, tělo mají pokryté šupinami, krk zdobí černobílý obojek. Živí se hmyzem, tedy pavouky, mnohonožkami i velkými brouky. Zajímavé u tohoto druhu je, že samice kladou vejce, ale v prostředí, kde nejsou vhodné podmínky pro inkubaci, rodí živá mláďata. Zoo Jihlava chová celkem 6 leguánků modrých, 3 samce a 3 samice, celá skupina pochází z privátního chovu. Mláďata jsou asi 5 cm dlouhá, v dospělosti dorůstají 25 - 30 cm.

Chvostan bělolící
Chvostan bělolící
Mládě se narodilo také chvostanům bělolícím (Pithecia pithecia) v Amazonském pavilonu. Otcem je šestiletý jihlavský odchovanec, tříletá matka pochází z Francie a oba se v Jihlavě se setkali v březnu roku 2008. Nová mláďata v jihlavské zooMládě zatím neurčeného pohlaví se narodilo 2. února a v těchto dnech se ještě schovává v maminčině srsti, s péčí však pomáhá i otec. Asi po půl roce se mládě zcela osamostatní. Domovem chvostana bělolícího je Jižní Amerika, převážně Venezuela a Brazílie, a své jméno získal díky výraznému chundelatému ocasu, který ho od ostatních opic na první pohled odlišoval. Samec je černý s bělavým obličejem, samice má šedohnědou srst a tmavý obličej. I přes svůj neohrabaný vzhled se pohybují po větvích velice obratně. Živí se převážně plody, semeny nebo listy. Žijí v malých rodinných skupinách, starší mláďata většinou pomáhají rodičům s výchovou svých mladších sourozenců.

Foto Zoo Jihlava Kateřina Kosová

Editor: Janinka
Vytvořeno: 06.02.2009 03:42
Poslední změna: 07.02.2009 11:34

RSS

Hodnocení: 4.60 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz