Kultura

Kabelková mánie v botanické zahradě

Etnobotanická výstava v botanické zahradě v pražské Troji přibližuje textilní rostliny, které se používají k výrobě kabelek, tašek, košíčků či síťovek.

Kabelka z kokosového ořechu
Kabelka z kokosového ořechu
Na výstavě Tašky a kabelky z rostlinných materiálů je představeno více než 90 exponátů z celého světa. Hlavní část tvoří výrobky pletené z různých druhů palmových listů, například tašky z rafiových vláken, košík z tzv. palmy poutníků (Ravenalla madagascarience), výrobky z palem rodu Hyphaene nebo Borassus.  Exponáty pletené z různých druhů palem tvoří více než polovinu všech vystavených tašek, taštiček a košíčků. Své zastoupení zde mají i výrobky zhotovené z leštěných a vyřezávaných kousků slupek kokosového ořechu.

Kabelková mánie v botanické zahradě "Za pozornost zcela určitě stojí taštičky pletené ze vzdušných kořenů orchidejí, pocházející z ostrova Jáva," upozorňuje na jeden z řady špeků autorka výstavy Věra Bidlová. "Podle velikosti zcela určitě návštěvníci poznají, která je ženská a kterou používají muži." Unikátní jsou také síťovky, které plete paraguayský indiánský kmen Chamacocco z cévních svazků jednoho druhu bromélie. Nejen jejich výrobky, ale i samotný kmen z osady Puberto Esperanza je zajímavý, protože v krvi těchto Indiánů koluje asi z 1/3 česká krev. Jsou totiž potomci známého cestovatele A.V. Friče. Kabelková mánie v botanické zahraděDíky Národnímu muzeu - Náprstkovu muzeu afrických, asijských a amerických kultur jsou na výstavě i dvě kabely tkané z liliovité, jutám příbuzné, rostliny lenovníku (Phormuim tenax), která poskytuje velice kvalitní, pevná a lesklá vlákna. Lenovník pochází z jižní polokoule, jako textilní rostlina se používá na Novém Zélandu, Tasmánii a v celé Oceánii. Zajímavé jsou také barvené tašky z Mexika, pletené z palmy rodu Sabal. Kromě toho mohou návštěvníci shlédnout i kabely pletené z rýžové slámy, orobince, kukuřičného šustí, bambusu, sisálu, bavlníku, pandánu, jutovníku nebo banánovníku textilního.

Výstavu Tašky a kabelky z rostlinných materiálů si můžete prohlédnout od 6. do 25. ledna 2009 denně od 9 do16 hodin v Botanické zahradě hl. města Prahy v Areálu Jih. Současně probíhá výstava Palmové dny ve skleníku Fata Morgana. 

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.01.2009 02:03
Poslední změna: 26.01.2009 08:30

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz