Kultura

Fenomén Martinů v Českém centru v Bruselu

14. ledna 2009 v Českém centru v Bruselu odstartoval rozsáhlý výstavní projekt Národního muzea s názvem Fenomén Martinů, který nabízí komplexní pohled na výjimečnou osobnost světové hudební kultury. Národní muzeum tak jednou z prvních unikátních kulturních počinů přispívá k propagaci českých tradic, kultury a historie v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

Bohuslav Martinů
Bohuslav Martinů
Expozice Fenomén Martinů se opírá o dva pilíře, skladatelův bohatý život a fenomenální dílo na straně jedné a o dobovou i současnou scénografickou reflexi jeho scénického díla na straně druhé. Výstava představuje bohatý zajímavý archivní a fotografický materiál, výtvarná i hudební díla, scénografickou a kostýmní tvorbu.

Neobyčejná osobnost Bohuslava Martinů a dílo tohoto významného představitele hudební avantgardy 20.století, který se od roku 1923 stal dobrovolným vyslancem české kultury v zahraniční a jehož životem osudově smýkaly historické zvraty 20. století, má pro naši současnost mnohá poselství. Scénická díla Bohuslava Martinů zaujímají v jeho tvorbě svébytné místo. Výstava se v sedmi zastaveních věnuje pomocí grafických panelů i krátkých audiovizuálních dokumentů skladatelovým baletům i operám a představuje osobité inscenace na české i zahraniční scéně od prvních uvedení až do současnosti. Snad pro nadčasovost, fenomenální proměnlivost, barevnost a hlubokou emocionálnost tvorby i ahasverský osud Bohuslava Martinů byl výstavě, pořádané k jeho poctě, udělen statut oficiální doprovodné akce českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Výstava je putovní a na své cestě postupně navštíví i další evropské metropole, mezi nimi v únoru a březnu 2009 Berlín, v dubnu Paříž, v květnu Lucemburk a na programu je iVaršava, Madrid, Bratislava nebo Řím. Celý výstavní projekt Národního muzea vyvrcholí ve velké reprezentativní výstavě v Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici v Praze, která bude veřejnosti zpřístupněna 12. května 2009 a potrvá do 26. října 2009. Výstavní projekt Fenomén Martinů je zařazen do mezinárodního projektu Martinů Revisited a letošní 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů je zařazeno mezi témata UNESCO pro období 2009-2010.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 14.01.2009 11:50
Poslední změna: 26.01.2009 12:57

RSS

Hodnocení: 4.67 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz