Kultura

Marillion se vrací do Prahy

Štěstí je cesta – Happiness is the Road, je název nového dvoualba britských Marillion. Nahrávka vyšla 20. října 2008 a my si nové skladby Marillion můžeme poslechnout v rámci jejich koncertu 7. února 2009 v pražském klubu Retro Music Hall.

Britská hudební formace Marillion
Britská hudební formace Marillion
Britští Marillion jsou kapelou, která se snaží vždy přicházet s něčím novým, nezůstávat na jednom místě a neopakovat se. Jejich počáteční éru charakterizuje příklon k hudbě gabrielovských Genesis, později spojují klasické progresivní postupy s moderním zvukem Marillion se vrací do Prahya chytlavými popovými nápěvy. Výsledkem je hudba plná emocí oslovující posluchače nejen z řad příznivců progresivního rocku.

Marillion se na hudební scéně vylíhli jako typičtí zástupci směru, který britský tisk nedůvěřivě nazýval "novou vlnou progresivního rocku". V době, kdy doznívala punková revoluce, jež v polovině sedmdesátých let odepsala veškerý prog jakožto obstarožní nabubřelou nudu, bylo málo šancí, aby se kapela tohoto stylu prosadila. Marillion se vrací do PrahyMarillion se však přesto podařilo jakýmsi zázrakem získat poměrně soudržnou skupinu příznivců. Naživo byli Marillion hotovým zjevením. Jejich zakládající charismatický zpěvák Fish burácel na scéně s divokými barvami na obličeji, vytahoval zpoza bicí soupravy půllitry piva, vesele si dobíral publikum a bláznivým divadelnictvím ilustroval texty písní. Silně ovlivněni gabrielovskými Genesis a podobnými artrockovými uskupeními, produkovali Marillion dlouhé, složité a orchestrálně znějící skladby s komplikovanými, mnohomluvnými texty. Popsat hudbu, kterou Marillion hrají, není vůbec jednoduché. Marillion se vrací do PrahyObzvláště proto, že jejich styl se stále dosti překotně mění. V tomto smyslu jsou Marillion jednou z nejprogresivnějších kapel. Marillion chtějí na posluchače určitým silně emotivním způsobem působit, dát jim své písně prožít a ztotožnit se s nimi. A to je na nich tak krásné...

Marillion se vrací do Prahy Slovo "Marillion" vzniklo zkrácením původního "Silmarillion", což je název jedné z knih J. R. R. Tolkiena, a skupina si ho vetkla do křestního listu v podstatě náhodou. Během rozhodování o jménu kapely totiž ležela tato kniha na stole. Je nutno poznamenat, že tím skupina v žádném případě nehodlala naznačovat nějaké souvislosti mezi svou hudební orientací a fantasy žánrem. Ono "Sil-" bylo z názvu odstraněno, aby se kapela vyhnula opletačkám s úřady kvůli autorským právům. V současnosti hraje kapela v této sestavě: Steve Hogarth - zpěv, Steve Rothery - kytary, Mark Kelly - klávesy, Pete Trewavas - baskytara a Ian Mosley - bicí.

Nenechte si ujít  koncert kapely Marillion v pražské Retro Music Hall 7. února 2009 od 20 hodin. Vstupenky zakoupíte v předprodeji za 590 Kč v síti Ticketstream.cz a Ticketpro.cz.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 10.01.2009 04:47
Poslední změna: 15.01.2009 01:04

RSS

Hodnocení: 4.69 (13x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz