Kultura

Do skleníku Fata Morgana na (nejen sebevražedné) palmy

Trojská botanická zahrada bude plná palem. A to na Palmových dnech od 6. do 25. ledna 2009.

Do skleníku Fata Morgana na (nejen sebevražedné) palmyV rámci výstavy Palmové dny se ve skleníku Fata Morgana představí několik desítek druhů palem a cykasů, přičemž jednotlivé rostliny budou řazeny podle své zeměpisné příslušnosti. A protože je řada palem ostrovních, můžeme si prověřit a doplnit nejen botanické, ale i zeměpisné vědomostí. Tak schválně. Co vám říkají jména jako Vanuatu, Hispaniola, Lord Howe Island či Rodriguez?

Unikátem palmové výstavy bude předloni objevená a v lednu 2008 nově popsaná palma rodu Tahina z Madagaskaru. Možná jste o ní četli v denním tisku jako o "senzačním objevu sebevražedné palmy". Nyní máte jedinečnou příležitost vidět ji na výstavě jako malý semenáč. Palmy na Seychelských ostrovech
Palmy na Seychelských ostrovech
Tato gigantická palma, která dosahuje výšky až 21 metrů s listy 5 metrů v průměru, má nezvykle dlouhý životní cyklus. Kvete jen jednou za život, což totálně vyčerpá její zásobu živin a palma posléze uhyne. Britové palmu nalezli ve skryté oblasti v bažině na Madagaskaru. Rostlina byla pojmenována na počest dcery objevitele Anny-Tahiny Metz. Tahina v malajštině znamená "blahoslavenná". Vědce překvapuje, že obrovské palmy, jichž byla zatím nalezena necelá stovka doposud neupoutaly pozornost obyvatel Madagaskaru. Zřejmě jejich květenství asi nikdo neviděl, což znamená, že jejich životní cyklus je nezvykle dlouhý...

Semeno palmy Lodoicea maldivica
Semeno palmy Lodoicea maldivica
Pro návštěvníky botanické zahrady je také připravena sbírka palmových semen, od těch nejmenších až po největší semeno světa palmy Lodoicea maldivica. Ta pochází ze Seychelských ostrovů, a protože semena běžně dosahují váhy okolo 20 kilogramů, nemohou se přirozenou cestou lehce šířit mimo své domovské teritorium. Vzhled plodu podobající se kokosovému ořechu nejlépe vystihuje domorodé označení Double Coconut. Získat živá klíčivá semena je velmi obtížné, seychelské zákony totiž velmi přísně regulují jejich vývoz jen na pár kusů ročně. Semena by se jinak pro turisty stala atraktivním suvenýrem a velmi brzy by mohla být všechna vyvezena a populace palem by se časem přestala  přirozeně obnovovat.

Pokud se vám palmy zalíbí, můžete si domů nějakou palmu či cykas na výstavě zakoupit nebo je zkusit vypěstovat se semen. Pokud do Botanické zahrady hl. města Prahy zavítáte o víkendu, světem palem a cykasů vás provedou zdarma školení průvodci od 10 do 15 hodin. Palmové dny probíhají od 6. do 25. ledna 2009 od úterý až neděle mezi 9. a 16. hodinou ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hl. města Prahy.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.01.2009 10:30
Poslední změna: 05.01.2009 09:21

RSS

Hodnocení: 4.43 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz