Kultura

Mezinárodní hudební festival Alternativa 2008 finišuje

Nenechte si ujít poslední večer 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Alternativa, který se ponese ve finských rytmech.

Éterické kvarteto Ahava (Autor: Tanja Ahola)
Autor: Tanja Ahola
Éterické kvarteto Ahava
V sobotu 29. listopadu 2008 v Divadle Archa od 20 hodin vystoupí projekty osobitého finského vydavatelství Fiasko Records, jehož tři nesmírně zajímavé hudební formace finských hudebníků se představí českému publiku vůbec poprvé, a to právě v rámci festivalu Alternativa 2008.

Už samotný název navozuje atmosféru hudby éterického kvarteta Ahava. Toto slovo ve staré finštině pojmenovávalo suchý a chladný jarní vítr. Ahava je hluboce inspirovaná finskou přírodou, lidovými tradicemi a poezií, ale v neposlední řadě i jazzem. Směsi příběhů vyprávěných ve finštině, švédštině a angličtině; tajemným obrazům přírody, jazzovým improvizacím a tradiční živosti dominuje něžný i naléhavý hlas zpěvačky Freerockové uskupení Gnomus (Autor: Maarit Kytöharju)
Autor: Maarit Kytöharju
Freerockové uskupení Gnomus
Mii Simanainen, jemuž sekundují Kari Ikonen, Mika Kallio a saxofonista a flétnista Sonny Heinila.

Naproti tomu hudba freerockového uskupení s prvky psychedelie i surrealismu Gnomus je plynulým tokem tvůrčích, často i anarchistických nápadů, jež leckdy překvapují i protagonisty samotné. Trio Gnomus tvoří hlavní hybatel vydavatelství i jeho webových stránek, kytarista Esa Onttonen, šedá eminence tohoto souručenství, klávesista Kari Ikonen a téměř všudypřítomný bubeník Mika Kallio. Mika Kallio (Autor: Jokke Saharinen)
Autor: Jokke Saharinen
Mika Kallio
Pro Gnomus je nejdůležitější především naprostá umělecká svoboda a odmítání veškerých kompromisů. Kapela si svou pozici vydobyla už druhým albem, označeným stručně II, kde najdeme tři rozsáhlé improvizace, kterým vévodí hypnotická atmosféra navozující pocit rituálního obřadu či hudební psychoanalýzy. Jejich nejnovější počin Diagnosis z roku 2007 pak sází na kratší útvary s drobnokresebným humorem a větší rockovou tendencí.

Jako poslední uzavře festival Alternativa 2008 nepřehlédnutelná osobnost finské alternativní scény a pavoučí muž, nesmírně všestranný bubeník Mika Kallio.

Foto Unijazz

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 28.11.2008 01:30
Poslední změna: 10.12.2008 10:26

RSS

Hodnocení: 4.50 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz