Kultura

Malovaná muzika Karla Franty

České muzeum hudby připravilo velkou reprezentativní výstavu díla grafika, malíře a ilustrátora Karla Franty, přední osobnosti české české ilustrace pro děti a mládež a českého komiksu. V roce 2008 oslavil Karel Franta 80. narozeniny. Vedle výtvarné tvorby se od dětství věnuje také hudbě, která se spolu s pestrým světem zvířat stala jednou z podstatných složek jeho díla.

 (Autor: Karel Franta)
Autor: Karel Franta
Karel Franta se narodil v roce 1928 v Libčicích nad Vltavou. Původně se vyučil grafickým kreslířem v pražském Melantrichu, kde se při své práci setkal s mnoha významnými umělci, například s Jiřím Trnkou nebo Helenou Zmatlíkovou. Později studoval na Grafické škole AVU v Praze. Působil jako výtvarný redaktor v mnoha časopisech a známým se stal především jako ilustrátor knih pro děti a mládež, když ilustroval knihy Jiřího Havla, Rudolfa Čechury, Marie Kubátové nebo Františka Nepila. Kresby Karla Franty známe z celé řady časopisů pro děti druhé poloviny 20. století, jako Mateřídouška, Ohníček nebo Čtyřlístek. V jeho komiksové tvorbě se prolíná jeho dílo výtvarné s tvorbou literární. Vedle příběhů na literární předlohy jiných autorů je výtvarným i textovým tvůrcem osobitých komiksových seriálů o strašidláckém synku Kukovi a především rozsáhlého cyklu Malý Vinnetou. Generace dětí se učily z učebnic, ve kterých je světem hudby nebo českého jazyka provázely malířovy vlídné obrázky. A když se řekne vánoční poštovní známka, pak mezi nejkrásnější patří ta s baculatým kapříkem jako vánoční ozdobou, která je jen příkladem umělcovy známkové tvorby. Je také autorem několika knih, především vzpomínek na společné cesty s Františkem Nepilem. Ale nejen kreslení, ale i hudba hraje ve Frantově díle mimořádnou roli, vždyť sám je aktivní hudebník a na hudební nástroje se dívá jako na živé bytosti. Jejich podoba je skutečná, a přesto z nich vychází hudba plná nespoutané představivosti a obraznosti, kdy se píšťaly varhan a hracích strojů proměňují v ptáky, z jejichž zobáků se linou houslové klíče. Měkké barvy a malířův jemný rukopis vykreslí každý chloupek na jemném uchu kočky, ke kterému se snášejí subtilní noty poetické melodie.

 (Autor: Karel Franta)
Autor: Karel Franta
Výstavou Malovaná muzika Karla Franty oslovuje České muzeum hudby nejen zájemce o hudbu a výtvarné umění, ale především dětského diváka. Frantovy obrázky jsou mostem do kouzelného světa hudby, kterým je provázejí sladce zpívající ptáci, lahodně mňoukající kočky i ti nejvlídnější čerti. Jsou plné fantazie, vznášejí se ve snu, a přece stojí oběma nohama v bezpečném přístavu reality a respektu k přírodě a tradici. Staré orchestriony na jeho obrázcích ožívají a kdo se pozorně dívá, určitě je i uslyší. Hrát by si měly na výstavě i děti. Je pro ně v připravena část komiksového cyklu Malý Vinnetou a místo pro vlastní výtvarnou tvorbu pod heslem "Nemalujte čerta na zeď, ale namalujte nám obrázek". Práce malých návštěvníků bude muzeum pravidelně vystavovat v pasáži v Karmelitské ulici. Na výstavě budou děti moci zkusit složit 1000 čertů na originálním hlavolamu Čertovská Barča. Součástí výstavy budou besedy s výtvarníkem, výtvarné dílny pro děti, pořady o hudebních nástrojích a hracích strojích spojené s prohlídkou výstavy a expozice hudebních nástrojů a kreslením, stejně jako vystoupení chlapeckého pěveckého sboru.

Již na sobotu 6. prosince 2008 je připraven mikulášský podvečer se soutěžemi, na němž si mohou zahrát společně všechny děti, které si s sebou přinesou nějaký hudební nástroj.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 27.11.2008 08:27
Poslední změna: 05.12.2008 09:44

RSS

Hodnocení: 4.88 (16x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz