Společnost

Tlučhořovic Rodinka jen pro otrlé

Legendární rozhlasový seriál Rodinka od mistrů improvizace Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse vychází v knižní podobě.

Tlučhořovic Rodinka
Tlučhořovic Rodinka
Nekonečný rozhlasový seriál Rodinka Tlučhořovic dvojice herců Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse si svým specifickým humorem získal srdce mnoha posluchačů. Seriál, původně nazvaný Rodinka, byl poprvé vysílán dnes již neexistujícím rádiem Golem v roce 1991. Jedná se o situační mikrokomedie, které jsou založeny na improvizaci autorské dvojice. Jsou jakousi sondou do duše českého národa po roce 1989.

Tlučhořovic Rodinka jen pro otrléAutorovi textu Janu Kašparovi se povedl doslova husarský kousek, protože úspěšně převedl tento zcela specifický a takřka neuchopitelný rozhlasový žánr do knižní románové podoby, aniž jednotlivé příběhy, postavy a gagy ztratily cokoli na své působivosti a vtipu. Knihu doprovázejí kongeniální kresby Petra Vyorala.

Po dlouholetém vysílání na stanici Český rozhlas 2 - Praha, kde seriál prožil svá "zlatá léta", se jeho vysílání ujal internetový videoportál Stream.cz, kde seriál skončil svým 800. dílem. Oběma komikům má však v novém roce začít fungovat alespoň webová stránka, na níž fanoušci najdou všechny slavné scénky populární dvojky .... A budou pokračovat dál v duchu podtitulu Byli jsme a budem

A jaká je Tlučhořovic rodinka? Páťa, Oldřich Kaiser, je nezaměstnaný konstantní blb, kterého byste neměli ani nenávidět, ani litovat, ale bavit se jím. Páťova manželka Božena, Jiří Lábus, ukvákaná husa s dobrým srdcem, se domnívá, že na jejích bedrech stojí celá rodina. Dcera Páti a Boženy Růžena, Oldřich Kaiser, malá šlapka, se chce dobře vdát. Patrik, Oldřich Kaiser, bratr Růženy, tedy syn Páťi a Boženy, pracuje u policie, protože je naivní a pravdomluvný mamlas. Minulost staršího člověka, údajně básníka Mirko Hýla, Jiří Lábus, je zahalena tajemstvím, které se postupem času zahaluje čím dál více mlhou. Kniha obsahuje i fragmenty z jeho básnických sbírek, ukázka zde:

U Tlučhořů
Jsem v rodině lidí
Kteří jinak vidí
Svět ve kterém jsme se narodili

Oni jsou jiní
Já jsem sám
Mezi tím bahnem
Plebejství a nudy

Však často křičím
Chci pryč!
Chci pryč!
Ale kam?
Doleva?
Vpravo?
Kudy?

Jan Kašpar také společně s oběma herci a rozhlasovým režisérem Ivanem Holečkem knihu slavnostně pokřtil v pražském Paláci knih Luxor.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 21.11.2008 09:42
Poslední změna: 02.01.2010 09:51

RSS

Hodnocení: 4.75 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz