Kultura

Ráj na dosah

Vychází nový román Táni Nálepkové Ráj na dosah.

Ráj na dosahOptimistická, vtipná, plná naděje a víry je nová kniha Táni Nálepkové Ráj na dosah. Spisovatelka o sobě po krátké tvůrčí pauze opět dává vědět a stejně jako hlavní hrdinka jejího nového románu i ona odmítá rezignovat na svůj sen, prosadit se v literárním světě. Autorka, i když vypráví o těch nejsmutnějších věcech, jako je samota, nemoc a bída, nebere je úplně vážně, natožpak tragicky. Ráj na dosah je návodem, jak nevzdat hledání ráje i jak čelit  pekelným starostem.

"Nemám žádný problém říci o sobě všechno. Jedna moje čtenářka podotkla, že říkám i to, o čem se lidé bojí přemýšlet. To mi polichotilo. Nemám ráda tajnosti, žiju, tak jak žiju. Nemám ráda výmysly, scifi vůbec nečtu, realita je pro mne tak vzrušující a nevyčerpatelná, že jsem ochotna se v ní přehrabovat a dokumentovat ji až do konce svého spisovatelského života," prozrazuje autorka.

Ráj na dosahRozvedená Julie se dvěma dorůstajícími potomky balancuje nad propastí nouze a má pocit, že by snad bylo lepší svůj zpackaný život vzdát. Už ví, že racionální cesta z téhle mizérie neexistuje, že nepomůže ani zahlcení prací, ani rozhodnutí trpělivě trpět. Jenže svého pozemského ráje hodlá dosáhnout stůj co stůj, chce zase jednou zažít prachobyčejnou lidskou lásku a normální radost ze života. Inspirována nejrůznějšími duchovními příručkami začíná hledat nějakého pomocného anděla, jakousi přízeň bohů, možná záštitu samotného Všemohoucího. Čaruje, medituje, modlí se, pátrá po nějakém příručním guru... Až sem horor a pak se to stane. Při nácviku vánoční mše poznává nového místního katolického faráře. Trpící žena a moudrý muž, který nabízí pomoc... Co z toho může vzejít?  Duchovní spojenectví nebo vášnivé erotické vzplanutí? Jedno je jisté: Julie je rozhodnuta věřit třeba i na zázraky.

Spisovatelka Táňa Nálepková
Spisovatelka Táňa Nálepková
Táňa Nálepková (*1954) získala vysokoškolský diplom v oboru etnografie a historie na filozofické fakultě UK. V současnosti učí výtvarné předměty na střední škole v Litoměřicích. Ve školství ale zakotvila až v posledních letech, předtím byla vědkyní v oboru venkovského bydlení, muzejnicí, političkou, výtvarným poradcem velké automobilky i galeristkou. Za svou literární prvotinu Scénář provinčního příběhu získala v roce 1999 Literární cenu Knižního Klubu. Následovaly tituly Milovat po česku (Tři šovinistické pohádky), Zabít draka neboli Hnusná kniha o lásce, Obcování muzejního znalce (Ještě hnusnější než běžná kniha o lásce), Cvičebnice praktického bytí, a biografie o sestře, herečce a zpěvačce Světlaně Nálepkové - Světlana (Na houpacím koni).

Foto 2media

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.11.2008 09:43
Poslední změna: 25.11.2008 07:14

RSS

Hodnocení: 4.00 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz