Kultura

Festival ALTERNATIVA 2008

16. ročník festivalu Alternativa, který proběhne od 21. do 29. listopadu 2008 v Divadle Archa, v čítárně Unijazzu v Jindřišské 5 a na scéně Unijazzu v Kaštanu v Praze, opět představí pestrou škálu výjimečných hudebních projektů. Čekají na vás neočekávaná spojení, neotřelé postupy a skvělá muzika. Letošní Alternativa uvede více než 6 premiér, představí na 20 projektů z 10 zemí a 3 kontinentů.

Festival ALTERNATIVA 2008Festival Alternativa 21. listopadu 2008 zahájí v břevnovském Kaštanu ve 20 hodin skupina zkušených experimentátorek Queen Mab Trio ve složení violistka Ig Henneman, klarinetistka Lori Freedman a pianistka Marilyn Lerner, které zahrají temperamentní hudbu, která vás určitě dostane.

Queen Mab Trio
Queen Mab Trio
22. listopadu se v Kaštanu uskuteční večer, který bude určitě hodně diskutován. Koho ocení letošní porota Malé Alternativy? Znovu musíme připomenout, že se nejedná o soutěž a závodění, ale přece je fajn být vybrán za toho, kdo si zaslouží větší pozornosti "alternativní" hudební veřejnosti. Zahrají Gaffa, Klikva Klikva, Lajky, Nikola Brasko a Schrödingerova kočka.

23. listopadu si nenechte ujít sólový projekt kytaristy dua Cheval de Frise Thomase Bonvaleta L´ocelle Mare v Kaštanu. Thomas kromě svého nástroje využívá své vlastní nahrávky pořízené na různých pustých a zpustlých místech ve Francii, perkusní nástroje, které původně nástroji nebyly, i své vlastní tělo. Příval nápadů a okamžitých inspirací se postupně mění ve smysluplné tvary, naprosto nekonveční a originální.

24. listopadu bude v Kaštanu Máj, ale klasiku nečekejme. Jde o křehkou poezii Miroslava Waneka  doprovázenou bicími Pavla Fajta. Báseň Máj svou rytmičností a košatostí obrazů dobře koresponduje s Fajtovou zvukovou a rytmickou barevností. Živý lidský hlas je tu prolínán přednatočenými replikami, které se spouští paličkami z naprogramovaných padů. Řeč slov je tu často střídána řečí bubnů a ocelových strun, slova jsou bubnována a rytmy vyprávějí. V konečném tvaru tyto dva jazyky splývají v jeden jediný fascinující, uhrančivý komunikační kanál.

Andrzej Karpinski a Witold Oleszak s Chrisem Cutlerem
Andrzej Karpinski a Witold Oleszak s Chrisem Cutlerem
 25. listopadu se Alternativa láme do druhé poloviny a výjimečně se překrývají dva projekty. V Kaštanu bude uvedena premiéra hry solitérního autora SdCH Kubus & Káva v podání Varlénova loutkového semináře. Pro pietní realizace tohoto souboru je typické spojení dryáčnické poetiky malé kukátkové scény se složitějšími konstrukty podivuhodných Chalsových textů, takže forma je vystavena krajní zátěži a obsah nebezpečnému vylehčení. V tomto elektrizujícím pnutí plují marionetoví viselci s pohyby galvanizovaných žabích stehýnek dekadentní atmosférou polosvěta, minuvšího se s jakýmikoli ideály už zcela definitivně. Prostě lahůdka pro diváky se smyslem pro černý humor. Role médií v současném světě je překvapivě základním tématem nového projektu The Media Operation, který v Divadle Archa představí poznaňská kapela Reportaż. Ke spolupráci přizvala vynikajícího britského bubeníka a perkusionistu a dnes již legendární postavu alternativní scény Chrise Cutlera. Hudebně jsou Andrzej Karpinski a Witold Oleszak ovlivněni dlouholetou tradicí improvisovaného rocku stejně jako nejnovějšími experimenty se zvukovými technologiemi. Používají staré analogové nástroje, perkuse, klávesy, i nástroje elektronické, jejichž rozličné zvuky pak mixují naživo.

Woven Hand David Eugene Edwards
Woven Hand David Eugene Edwards
 26. listopadu bude Archa patřit svébytné kapele Woven Hand s mezinárodním obsazením, která už v Čechách našla své fanoušky. Skupina představí své nové CD Ten Stones. V rámci večera také vystoupí česká kapela Kill The Dandies! a Birch Book z USA, jejichž vystoupení  je součástí turné.

27. listopadu následují v divadle Archa tři elektronické projekty, které je potřeba nejen slyšet, ale i vidět. Přesvědčí o tom česká Mateřídouška, videoprojekce s jemným výtvarným jazykem animovaných ručních perokreseb s často bizardní snovou logikou, kostýmy, performancí, šepotem i řevem. Chybět nebudou ani dvě naprosto odlišné japonské umělkyně. Akane Hosaka přiveze dravé rytmy spolu s retro melodiemi
Akane Hosaka přiveze dravé rytmy spolu s retro melodiemi
Akane Hosaka, jejíž dravé rytmy spolu se vtíravými retro melodiemi nás katapultují do světa rozdováděných klokanů, bubnujících opičáků a různorodých robotů a svou rozpustilostí jsou v naprostém kontrastu se strohostí její osobnosti na pódiu. Naproti tomu spontánní příval energie jménem Doddodo. Tahle holka je snad šílená. Dva samplery a hlas. Vlasy si svazuje do tvaru palmového stromu, obličej si začerňuje, střídavě harpyje, střídavě něžná malá holka. Vychází z hiphopu a jestli někam patří, pak je to punk a psychedelie Osaky.

28. listopadu nás v divadle Archa čeká netradiční, a přece na Alternativě ne neobvyklé, spojení. Pražský Big Band a skupina Jablkoň pod taktovkou Milana Svobody společně oslaví jablkoňské třicátiny. Obě kapely se prolnou v jedno těleso Big Jablkoň Band, který zahraje kromě jiných i písně z nového, zatím nejtvrdšího jablkoňského alba Půlpes, které vyjde v únoru 2009, ale také třeba úpravy starých dobrých skladeb.

Hudební seskupení Jablkoň
Hudební seskupení Jablkoň
29. listopadu festival Alternativa v divadle Archa uzavřou projekty osobitého finského vydavatelství Fiasko Records. Už samotný název navozuje atmosféru hudby skupiny Ahava. Toto slovo ve staré finštině pojmenovávalo suchý a chladný jarní vítr. Ahava je hluboce inspirovaná finskou přírodou, lidovými tradicemi a poezií, ale v neposlední řadě i jazzem. Směs příběhů vyprávěných ve finštině, švédštině a angličtině; tajemné obrazy přírody, jazzové improvizace a tradiční živost, čemuž dominuje něžný i naléhavý hlas zpěvačky Mii Simanainen. Naproti tomu hudba freerockového uskupení Gnomus s prvky psychedelie i surrealismu je plynulý tok tvůrčích, často i anarchistických nápadů, jež leckdy překvapují i protagonisty samotné. A do třetice všeho dobrého finského zahraje nepřehlédnutelná osobnost finské alternativní scény a nesmírně všestranný bubeník Mika Kallio.

Chybět na Alternativě nebudou ani výstavy. Na scéně Unijazzu v Kaštanu proběhne výstava návrhů grafického designu posledních několika ročníků festivalu Alternativa. V čítárně Unijazzu v Jindřišské 5 můžete navštívit výstavu věnovanou památce avantgardního umělce Hectora Zazoua, který zemřel letos v září. V Divadle Archa uvidíte prezentaci jednotlivých projektů.

Foto Unijazz

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 16.11.2008 09:09
Poslední změna: 21.11.2008 02:42

RSS

Hodnocení: 4.75 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz