Kultura

Jazzová královna Dianne Reeves

Nádherný hlas, neuvěřitelné charisma, okouzlující hudba, tak lze popsat Dianne Reeves, jejíž pražský koncert bude opravdovým svátkem nejenom pro jazzové fanoušky.

Jazzová královna Dianne ReevesDianne Reeves patří mezi Jazzová královna Dianne Reevesnejpopulárnější jazzové zpěvačky. Geniální hudební talent a výborný cit pro rytmus, individuální a  výjimečný styl. Obklopená nejlepšími hudebníky, předvádí na scéně vždy opravdové jazzové umění. O její vystoupení bojují nejlepší koncertní sály světa. Její alba jsou perfektně připravená, ale nesrovnávají se s tím, co zpěvačka představuje živě. Koncerty Dianne Reeves překvapují kvalitou, jsou plné energie a emocí.

Dianne Reeves je čtyřnásobnou držitelkou Grammy, a to za Album Roku A Little Moonlight 2003, tři Grammy za Best Jazz Vocal Performance a za zvukový záznam k filmu Good Night and Good Luck, označovaný jako jeden z nejkrásnějších jazzových soundtracků v historii.

Jazzová královna Dianne Reeves Dianne Reeves se narodila v roku 1956 v Detroitu v hudebně nadané rodině, a tak Jazzová královna Dianne Reevesnení divu, že hudební vlohy zdědila po rodičích, otci - zpěvákovi a matce - trumpetistce v symfonickém orchestru. Dianne objevila svou lásku k hudbě již v dětství.  Na střední škole založila první kapelu. V roce 1972 pěvecký talent Dianne Reeves objevil trumpetista, Clark Terry. Nadšený jejím hlasem, Dianne nabídl spolupráci, díky které zpěvačka získala první scénické zkušenosti. Vokalistka vystupovala již po boku spousta hvězd, mezi něž patří nejlepší jazzoví umělci Clark Terry, Benny Carter, Kenny Barron. Spolupracovala s kapelou klavíristy Billiho Childse, s orchestrem Sergia Mendesa, ale první důležitý komerční úspěch ji přinesla práce s Harrym Belafonte.  Zúčastnila se také různých koncertů hvězd popu, latino a africké hudby. Jazzová královna Dianne ReevesExperimentovala s různými druhy hudby, ale teprve v jazzu našla slávu, úspěch a uznání posluchačů, ceny a příznivé názory kritiků. Koncem osmdesátých let Dianne podepsala smlouvu s vydavatelstvím Blue Note Records a nahrála album Dianne Reeves. Tahle deska jí otevřela dveře k velké, světové kariéře. Od této doby Dianne zůstala věrná jazzu. Dianne Reeves
Dianne Reeves
Nahrává skvělá alba s takovými hvězdami, jako jsou Benny Carter, Joe Williams, James Moody, Kenny Barron či  Airto Moreira.

Zpěvačka se nesoustředí jenom na sólovou kariéru. Spolupracuje s Chicago Symphony Orchestra, Lincoln Center Jazz Orchestra, vede vokální workshopy v Los Angeles Philharmonic, Hollywood Bowl a Walt Disney Concert Hall. Účastní se velkých událostí, jako je koncert během Valného shromáždění OSN a svědectvím její autority je účast na ceremonii otevření olympiády v Salt Lake City. Na poslední, nové desce When You Know se Dianne retrospektivně vrací k milostným písním svého mládí. Jazzová královna Dianne ReevesTématem a také díky producentu Georgi Dukeovi, je tato novinka jejím nejkomerčnějším titulem, který kdy natočila.

Nechte se okouzlit magickým hlasem první dámy jazzu a čtyřnásobné držitelky Grammy Dianne Reeves 17. prosince 2008 v pražském Kongresovém centru, kde její zpěv doprovodí Russello Malone a Romero Lubambo. Vstupenky zakoupíte v sítích Ticketpro.cz, Ticketportal.cz, Ticketstream.cz a Ticket-art.cz v cenových relacích od 550 do 1450 korun.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 15.11.2008 10:04
Poslední změna: 25.11.2008 05:48

RSS

Hodnocení: 5.00 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz