Kultura

Šmoulové slaví padesátiny

Slavná šmoulí rodinka rozdává úsměvy už celé půlstoletí. Při této kulaté příležitosti byly vydány pamětní stříbrné mince z belgické mincovní tvorby.

Šmoulové slaví padesáté narozeniny
Šmoulové slaví padesáté narozeniny
Také se Vám nechce uvěřit? Je to tak, Šmulové právě slaví padesátku. Jak to dělají, že nestárnou? Asi mají zaručený recept na radost ze života. A takové jubileum je třeba řádně oslavit a co víc, měla by zůstat nějaká vzpomínka.  Stalo se již dávnou tradicí připomínat velká výročí a významné osobnosti pamětními mincemi a medailemi. Šmoulové slaví padesátinyŠmoulové a jejich narozeniny naplňují obě kritéria plnou měrou, a proto si s úsměvem na tváři a vzpomínkou na dětství můžeme připomenout tuto modrou rodinku. Stříbrné mince, které ke šmoulím narozeninám nabízí společnost Zlaté mince - numismatika, udělají radost malým i velkým.

Šmoulové slaví padesátinyModří skřítci se zrodili z pera belgického kreslíře Pierra Culliforda a poprvé spatřili světlo světa v komiksovém příběhu. To bylo před padesáti lety v roce 1958 a od té doby jsou postavičky i jejich svět nerozlučnými spojenci dětí na celém světě. Není divu, že právě v Belgii vznikl nápad oslavit narozeniny taťky Šmouly, Šmoulinky a všech ostatních jaksepatří důstojně. A to vydáním jejich pamětních mincí. Stříbrné mince z belgické mincovní tvorby o nominální hodnotě 5 Euro, hmotnosti 14 g a průměru 30 milimetrů obsahují 925/1000 stříbra a 75/1000 mědi. Vybírat je možné ve stříbrném nebo kolorovaném provedení, které udělá svou barevností radost především dětem. Cena stříbrné mince je 695 Kč a kolorované v provedení Proof 965 Kč. Náklad každé mince je 25 000 kusů.

Foto ConPro a archiv redakce People.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.11.2008 10:40
Poslední změna: 24.11.2008 09:06

RSS

Hodnocení: 4.36 (14x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz