Kultura

Horace Andy přiveze do Prahy jamajské reggae

Jamajský zpěvák Horace Andy přijíždí se svou novou deskou nazvanou On Tour.

Horace Andy přiveze do Prahy jamajské reggaeHorace Andy je bezpochyby jedním z nejvýraznějších a nejoblíbenějších hlasů, které můžete na Jamajce najít. Tento zpěvák působící v klasickém žánru roots reggae se proslavil hity jako Government Land, You Are My Angel, Skylarking nebo předělávkou písně Ain't No Sunshine. Letos se nám Horace připomíná deskou On Tour a sérií koncertů napříč evropským kontinentem.

Ikonická postava dřevního reggae Horace Andy vládne jedním z nejcharakterističtějších hlasů, jaké se kdy na Jamajce objevily, a je mezi příznivci tohoto žánru znám vypjatou emotivností svých živých vystoupení. Jeho nejranější nahrávky vznikaly již koncem 60. let. Do té doby také datujeme průlomové album Skylarking, které Horace vyneslo na vrcholek jamajského hudebního žebříčku. Od té doby se Horace Andy počítá mezi přední hvězdy žánru reggae.

Poté, co se přestěhoval do Londýna, našel na počátku devadesátých let nové zástupy příznivců díky slavným průkopníkům triphopu Massive Attack. Ne každý ví, že mnohé z písniček z této doby jsou vlastně předělávkami Horacových starších prací, včetně hitu Angel.

Horace Andy
Horace Andy
Jak už to mají hudebníci na Jamajce ve zvyku, také Horace Andy se často vrací ke svým starším písničkám a natáčí nové verze, ovšem snad jen on jediný dokáže nové verze vyšperkovat tak, že se mohou bez bázně postavit čelem původním nahrávkám. Horace do nich vždy vnese něco nového. Album On Tour zachycuje výjimečný hlas a zkušenou producentskou ruku Horace Andyho v ideální formě. Posun k mírně progresivnějšímu zvuku dokazuje, že se Horace nebojí nových hudebních vlivů, přesto je z celé desky cítit nepopiratelný vliv jeho domovského ostrova, kde se tento snímek ostatně také nahrával. Horace Andy je tu tentokrát nejen za vokalistu a producenta, zároveň také nahrál většinu nástrojů, které na desce uslyšíme. Album On Tour nás přenese na místa, na nichž zpěvák během posledního roku byl, a zprostředkuje nám památky, lidi a pocity, které Horace ovlivnily. Přitom je však deska stále pevně zakotvena ve vodách vřelého melodického reggae.

Písně z nového alba uslyšíte naživo v úterý 4. listopadu 2008 v pražském klubu Roxy, kde Horace Andy vystoupí se svou skupinou Dub Asante Band. Vstupenky lze zakoupit v sítích Ticketstream, Ticketpro a Ticketportal za 390 Kč, na místě pak za 490 Kč.

Foto D Smack U Promotion

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 26.10.2008 12:08
Poslední změna: 31.10.2008 11:00

RSS

Hodnocení: 4.67 (12x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz