Kultura

Francouzská sezona v Národním divadle Praha

Národní divadlo ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze uvede v rámci Francouzské kulturní sezony na svých scénách tři významné umělecké soubory Les Arts Florissants, Ballet Preljocaj a Comédie-Française.

Les Arts Florissants
Les Arts Florissants
Francouzská sezona, jejíž program nabízí hudební, taneční a divadelní skvosty, zahrnuje řadu kulturních akcí probíhajících po celé České republice do ledna 2009. Francie tak České republice zároveň symbolicky předává žezlo předsednictví v Evropské unii.

Jako první se 1. listopadu 2008 v Národním divadle představí ansámbl Les Arts Florissants patřící k absolutní špičce v oblasti autentické interpretace staré hudby. Francouzská sezona v Národním divadle PrahaPod vedením charismatického dirigenta Williama Christieho koncertně provede barokní operu Jeana-Philippa Rameaua Les Indes Galantes.

V pátek 21. a v sobotu 22. listopadu 2008 v 19 hodin v Národním divadle Francouzská sezona v Národním divadle Prahapak na baletní fanoušky čeká skvělý zážitek v podobě velkého romantického současného baletu Sněhurka, který v historické budově Národního divadla uvede soubor Ballet Preljocaj. Tu choreograf Angelin Preljocaj představil jako strhující příběh se silnými city a magickou hrou symbolů. Preljocaj zůstal věrný verzi bratří Grimmů až na pár změn, které vycházejí z jeho osobní analýzy symbolů v pohádce. Americký psycholog Bruno Bettelheim popisuje Sněhurku jako Oidipa naruby. Zlá nevlastní matka je bezpochyby ústřední postavou pohádky. Francouzská sezona v Národním divadle PrahaPreljocaj zkoumá její narcistický postoj, který jí nedovolí vzdát se pokušení, a její roli ženy schopné obětovat nevlastní dceru. Na baletní fanoušky čeká skvělý zážitek v podobě velkého romantického současného baletu Sněhurka, který uvede soubor Ballet Preljocaj na hudbu Gustava Mahlera. Choreografie pro 26 tanečníků v kostýmech Francouzská sezona v Národním divadle Prahasvětoznámého módního návrháře Jeana Paula Gaultiera se opírá o námět pohádky bratří Grimmů. Světová premiéra Sněhurky proběhla 25. září 2008 na Bienále tance v Lyonu, sklidila nadšené recenze a brzy poté představení dobylo baletní Paříž: v barokních kulisách, s efektními kostýmy a úchvatnými tanečními výkony nabízí Sněhurka mimořádnou podívanou, kterou Národní divadlo uvede jen po dva exkluzivní večery..

Vystoupení špičkových francouzských souborů završí světoznámý pařížský ansámbl Comédie-Française, který svou návštěvou poctí Prahu už počtvrté. Na scéně Stavovského divadla představí 14. a 15. ledna 2009 hru italského autora Spiro Simone La Festa a Moliérovy Směšné preciózky.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 26.10.2008 11:41
Poslední změna: 03.11.2008 12:24

RSS

Hodnocení: 4.67 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz