Kultura

Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra Urbana

Knihu Osudy dobrého vojáka Švejka autora Jaroslava Haška není třeba příliš představovat. Nyní vychází v Nakladatelství XYZ s ilustracemi populárního kreslíře Petra Urbana.

Petr Urban s novým Švejkem
Petr Urban s novým Švejkem
Haškův několikadílný román Osudy dobrého vojáka Švejka patří zřejmě Ilustrace Petra Urbana z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka
Ilustrace Petra Urbana z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka
k nejvýraznějším dílům české literární tvorby dvacátého století, je velmi často různě zmiňován, citován a interpretován, a tak není divu že Švejk stále oslovuje nové a nové čtenáře nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Protože se tato kniha stále těší velkému zájmu, rozhodlo se Nakladatelství XYZ vyslat do světa nové vydání románu Osudy dobrého vojáka Švejka, tentokrát s ilustracemi Petra Urbana, ačkoliv je Švejk tradičně spojován s charakteristickými ilustracemi Josefa Lady.

Nakladatelství XYZ se snažilo přiblížit Švejka dnešním čtenářům novými, současnými ilustracemi, které by mu byly srozumitelné a zároveň korespondovaly s Haškovým klasickým dílem. Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra UrbanaDo užšího výběru ilustrátorů se dostala celá řada výtvarníků, ale nakonec zůstalo jméno jediné, a to Petr Urban. Osobnost, která svým naturelem přesně Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra Urbanaodpovídá filozofii Jaroslava Haška. Kolekce ilustrací, jež tento kreslíř vytvořil, vychází z notoricky známých filmů Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským. Herci pro filmové zpracování románu o Švejkovi byli vybírání tak, aby se co jak nejvíce podobali Ladovým postavičkám a vypadali podobně jako Ladou vizualizované typy. A tak není divu, že Urbanovy postavy jako by vypadli filmovým hercům: agent Bretschneider Františku Filipovskému, feldkurát Katz Miloši Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra UrbanaKopeckému, nadporučík Lukáš Svatopluku Benešovi nebo Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra Urbanagenerálmajor von Schwarzburg Miloši Nedbalovi. Ostatně většina ilustrací vychází z "překreslených" filmových záběrů, doplněných o komiksové bubliny s důvěrně známými hláškami.

Nové vydání knihy Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra Urbana bylo stylově pokřtěno v pražské restauraci U Pivrnce, jejíž stěny zdobí veselé malůvky karikaturisty Petra Urbana. Kmotry nové Švejkovy knihy se stali Marek Brodský s vnukem Jaroslava Haška Richardem Haškem
Marek Brodský s vnukem Jaroslava Haška Richardem Haškem
herci Saša Rašilov a Marek Brodský. A nechyběl ani vnuk Jaroslava Haška Richard Hašek. Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra UrbanaKřest Osudů dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Petra Urbana si nenechala ujít ani celá řada známých tváří, jako třeba herečka Dáda Patrasová s Felixem Slováčkem, spisovatel Miloslav Švandrlík nebo Václav Upír Krejčí, který dorazil s celou svojí rodinou.

Letošní nové vydání knihy Osudy dobrého vojáka Švejka nemohlo být naplánováno lépe, protože rok 2008 je tak trochu rokem Jaroslava Haška, protože 30. dubna 2008 uplynulo 125 let od spisovatelova narození v Praze a na 3. ledna 2008 připadlo 85. výročí jeho úmrtí v Lipnici nad Sázavou.

Saša Rašilov, Petr Urban a Osudy dobrého vojáka Švejka
Saša Rašilov, Petr Urban a Osudy dobrého vojáka Švejka
Spisovatel Miloslav Švandrlík
Spisovatel Miloslav Švandrlík
Dáda Patrasová a Felix Slováček
Dáda Patrasová a Felix Slováček

Editor: Janinka
Vytvořeno: 17.10.2008 11:41
Poslední změna: 25.10.2008 11:32

RSS

Hodnocení: 4.92 (26x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz