Společnost

SHOOTING FASHION STARS 08 na Designbloku

Módní show SHOOTING FASHION STARS 08, která se konala v bývalé tovární hale Galerie Dox, uzavřela týdenní maratón přehlídek konaných v rámci Designblok Fashion Week, a s ním i celý letošní Designblok. SHOOTING FASHION STARS 08 znovu dokázala, že mladí čeští návrháři mají co prezentovat a zaujímají významné místo nejen na české módní scéně. Letos svou práci předvedli Štěpánka Pivcová, Zdeňka Imreczeová a Martin Havel a jako zahraniční host se představila vídeňská designérka Isabelle Steger.

SHOOTING FASHION STARS 08 na DesignblokuDokonalé propracování, filozofický přesah a komplexní pojetí kolekcí spojily v jednolitý celek přehlídky čtyř, jinak rozdílně tvořících módních návrhářů. „Nejde o běžnou přehlídku a to je na tom to krásné. Spojení čtyř osobností s vlastní tvorbou v jeden celek není lehké, ale může být i velmi inspirativní a stává se v určité míře výzvou," dodává SHOOTING FASHION STARS 08 na DesignblokuOlo, Art director projektu SFS. Sjednocující linkou byla také doprovodná videa uvádějící jednotlivé kolekce. Zaměření na detail, výrazný rukopis autora a velké barevné plochy uváděly diváky do atmosféry jednotlivých přehlídek.

Na planetu Dark Star Štěpánky Pivcové přenesly diváky barevné paprsky a hra barev odrážející se na hladině tekutiny protékající skrz ženské ruce. Kdo čekal, že na planetě Dark Star je všechno tmavé, mýlil se. Kolekce zahajuje v bílých, lehkých a svěžích tónech, modely jsou maximálně vzdušné, umožňují absolutní volnost pohybu. Modely můžete nosit, jak chcete: roláky přetažené přes obličej, dlouhá volná trika, šaty a kalhoty, které můžete kdykoli stáhnout páskem, gumou, tkaničkou. SHOOTING FASHION STARS 08 na DesignblokuPřes tóny šedi se dostáváme k černé, tmavší tóny rozsvěcují růžovo-oranžové a tyrkysové barvy na detailech oblečení. Tisky ke kolekci navrhl Pedro Pawlowski v duchu vzdálených světů, magie a vize budoucnosti. Boty ke kolekci vytvořily Hanka Vaňátková a Míša Beránková.

Letící papírová skládačka origami doprovázená éterickou hudbou navodila atmosféru kolekce Zdeňky Imreczeové. Japonské umění origami transformované do prorůstání a překrývání v modelech se stalo SHOOTING FASHION STARS 08 na Designblokuzákladem kolekce se sklady a vrstvením a velkým důrazem na střih, proto je většina modelů jednobarevná, umožňující vyniknout všem detailům. Vysoké límce zvýrazňují ženskou siluetu. Přehlídka i defilé se nesly v duchu ženskosti, grácie a elegance.

Kompletní změna nálady a za zvuku hudby připomínající vojenský marš na molu defilují modelky v tmavých šatech. Na pódium vstoupila kolekce ONO Martina Havla. Modely kopírující siluetu vytvářené jakoby překrýváním a projekcí dvou modelů v jeden, tvořené ze dvou kontrastních materiálů, docilujících efektu výrazného zeštíhlení postavy. Kolekci dominují čepice, ve kterých se ztrácí tváře. SHOOTING FASHION STARS 08 na DesignblokuV barvách převládá metalická šeď v kombinaci s černou, nechybí ani šaty z transparentních a vrstvených látek v rozšiřující se, velmi ženské a křehké siluetě.

Výtvarně zpracované téma hořící růže uvedlo poslední kolekci letošního SHOOTING FASHION STARS, kolekci zahraničního hosta SFS Isabelle Steger pro jaro/léto 2009. Osobitý přístup Isabelle k tvorbě se zobrazil i v celé kolekci. Isabelle nevyužívá k předvádění oděvů profesionální modelky, tvoří pro všechny věkové kategorie a napříč pohlavími a modely tak ukázala na „normálních" lidech. SHOOTING FASHION STARS 08 na DesignblokuPřevládají přírodní tóny, jako hnědá, oranžová, červená v kombinaci s bílou, kolekce využívá prvky erbovních motivů a modely doprovázejí boty s podrážkami osázenými vysokými hřebíky. Postavy se tak pohybují několik centimetrů nad molem, jakoby na vzduchových polštářích.

V rámci oslavy jubilea je ve Studiu Liběny Rochové uspořádána výstava mapující důležité milníky projektu SHOOTING FASHION STARS. Vedle ukázek práce prezentovaných designérů je možné zhlédnout dosavadní historii projektu ve formě videoprezentace. Studenti módy, začínající designéři a další zájemci se tak mohou blíže seznámit s projektem, který pro ně může být do budoucnosti mezníkem na cestě profesní dráhy. Výstava bude otevřena do konce října 2008, každý pátek až neděle od 10 do 18 hodin.

Foto SARA EVENTS

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 15.10.2008 07:22
Poslední změna: 17.10.2008 10:36

RSS

Hodnocení: 4.90 (10x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz