Kultura

Peklo v Městském divadle Brno

V novém autorském projektu Zdenka Merty a Stanislava Moši vystoupí hvězdy českého muzikálového nebe. Titul nového opusu Peklo jako první části plánované hudební trilogie z pera Stanislava Moši a Zdenka Merty v nás vyvolává nejrůznější konotace a vjemy: od nejběžnějšího vnějšího církevního „středověkého“ pojetí pekla, kde se to jen hemží rohatci a padlými anděly přes slavná umělecká zpracování tématu z per klasiků – Danteho či Goetha až po ryze intelektuální vize pekla vnitřního – Junga, Nietscheho, Sartra nebo Eliota či nádherná výtvarná díla Blakea a Rodina. Jisté je, že „peklo“ provokuje a vyvolává v lidech obrovskou škálu pocitů po celá staletí, a to i včetně „civilizovaného“ dneška.

Peklo v Městském divadle BrnoZdenek Merta se Stanislavem Mošou připravili pro Městské divadlo Brno již několik hudebních inscenací. Tentokrát autoři připravili muzikálovou trilogii s názvem Osudová komedie. První díl Peklo, stejně jako celé dílo, je zcela novým originálním dílem ze současnosti a souvislost s legendární Danteho básní je pouze okrajová. Vše se však odehrává v našich dnech  a samozřejmě se současnou hudbou Zdenka Merty a v režii Stanislava Moši. Hlavní hrdina trilogie, nyní mladý sochař David, se stane hned dvojnásobnou obětí okolností, které mu do jeho osudu vnese bohatý aristokrat Sebastian. Ten si nechá u Davida vytvořit sochu své překrásné mladé ženy Leny, avšak z výsledné podoby sochy poznává, že se během práce na soše David do jeho manželky zamiloval. Když posléze Lena vinou Sebastianovy pomsty umírá, je nucen  David podstoupit cestu peklem, kterou mu připravil strůjce jeho zlého osudu Sebastian, aby pak přivedl svou lásku znovu  k životu i když ve zcela nečekané podobě.  Nechceme hned nyní vyzradit celý originální příběh hledání smyslu naší existence, smyslu našeho života. Peklo v Městském divadle BrnoSnad jen, že tím nejpodstatnějším je zde síla lidské lásky, která svou vůlí dokáže překonávat i jiné, na prvý pohled nezvratné zákony našeho světa i vesmíru.

Moša přivádí na jeviště původní dílo se současným příběhem, dílo mnohorozměrné a promyšlené jak stavebně, tak obsahově. Dramatické situace, písňové texty a taneční prostředí dovolují Mertovi hodovat u bohatého stolu melodií, rytmických či instrumentačních lahůdek. Oba autoři, prošlí zkušeností letité spolupráce, počínaje muzikály Sny svatojánských nocí z roku 1991 přes Babylon, Bastarda, Svět plný andělů, Bernsteinovu Mši či muzikálovou pohádku Zahrada divů až po operu Ruleta zúročují své rozsáhlé znalosti hudebního divadla, posvěcené bohatými zkušenostmi ze zahraničí. Vyzrálá hudebně divadelní struktura Pekla je vybudována na principu prolínání, nebo chcete-li proměňování. Peklo v Městském divadle BrnoProlínají se hlavní hrdinky příběhu, prolínají se motivy ústředních songů, přejímané jednotlivými postavami, refrénově se v obměnách navracejí situace.

Ke spolupráci Stanislav Moša opět přizval svůj znamenitý kmenový tým a na jevišti uvidíme na osmdesát aktérů, mezi nimi Radku Coufalovou, Hanu Holišovou, Petra Gazdíka, Stanislava Slováka, Petra Štěpána, Martina Havelku, Jana Apolenáře, Alenu Antalovou nebo Zoru Jandovou.

Světová premiéra se uskuteční 18. října 2008 na Hudební scéně Městského divadla Brno.

Foto archiv MdB

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.10.2008 10:56
Poslední změna: 12.10.2008 08:23

RSS

Hodnocení: 4.65 (17x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz