Kultura

Pěstujte mě, jsem jen masožravá!

V botanické zahradě v Troji začíná výstava dravců zelené říše.

Pěstujte mě, jsem jen masožravá!Mottem výstavy je: Podivný svět - rostliny žerou hmyz, hmyz vypadá jako rostliny.

Už dlouhý čas jsou lidé fascinováni dokonalostí a schopností masožravých rostlin, největšího dravce v zelené říši, polapit a strávit živého tvora. Je logické, že sami zatouží takového dravce vlastnit a pěstovat. Během devíti dnů teď máte možnost se dozvědět o životě masožravek mnoho zajímavostí. Třeba že některé láčkovky mají v dospělosti pasti ve tvaru otevřené nálevky a živiny nezbytné pro svůj růst získávají tak, že ptáci strdimilové přilétají na okraj pasti ozobávat nektar a přítomný hmyz, přičemž si láčkovky doslova pochoutnávají na jejich trusu. Pěstujte mě, jsem jen masožravá!A třeba špirlice, které nalákají hmyz na nektar, mají uvnitř nálevek drolící se voskové šupinky a šikmo dolů trčící chlupy. Tam uvězní hmyz a jejich spodní zóna pasti vylučuje trávicí enzym, který kořist rozloží.

To vše a mnohem více, včetně všech rodů masožravých rostlin, mezi nimi rostliny rodů láčkovka Nepenthes a Heliamphora, i výstavu fotografií masožravých rostlin, uvidíte ve skleníku Fata Morgana, ve stanu pod Fata Morganou, v prostorách zásobního skleníku na areálu Západ a také u rašeliniště v areálu Sever. Pokud si vás masožravky získají natolik, že je budete chtít vlastnit, můžete si je dokonce zakoupit a poradit se o jejich pěstování.

Dravce rostlinné říše můžete vidět od 6. do 14. září 2008 denně od 9 do 19 hodin včetně pondělí v Botanické zahradě hl. města Prahy.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.09.2008 09:42
Poslední změna: 04.09.2008 09:38

RSS

Hodnocení: 4.25 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz