Kultura

Květa už trůní ve vaně

aneb výstava dýní v trojské botanické zahradě může začít

Květa už trůní ve vaněBílé ufo, Lakota, Modrý Hubert, Dlouhán z Nice, Zlatý nuget, Aladin nebo třeba Květa už trůní ve vaněKvěta.To nejsou jména postaviček z nějakého animovaného filmu, ale názvy dýňových odrůd, které ing. Petr Herynek „přikulil" v těchto dnech do Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji na výstavu dýní.  Jsou jich skoro dvě tisícovky. A jsou okrasné i užitkové. Většina z nich vyrostla „u Herynků", některé na latifundiích Zemědělské univerzity v Praze, jiné u Výzkumného a šlechtitelského ústav zelinářského v Olomouci.

Mezi vystavovanými exponáty najdeme v expozici po celou dobu výstavy tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí - kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé a velké, hladké, žebrovité, hrbolaté, zelené, krémové, oranžové, žluté, tmavě zeleně kropenaté či pruhované. A nechybí dýně špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, turbanová nebo patizon. Ve vystavované sbírce nalezneme celou řadu zajímavostí: premiérově se představuje tykev odrůdy Kamo Kamo s výrazným žlutým žebrováním, najdeme zde žlutý patizon Pan Herynek s Kamo Kamo
Pan Herynek s Kamo Kamo
Nova se zeleným „okem", taky třeba dýni Metro, kterou můžeme jíst zastudena a která má úžasnou oříškovo máselnou chuť. Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment  téměř čtyřnásobný. „Chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je kladen větší důraz na kompozici celé výstavy," prozrazuje „dýňovou" filozofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.

A toto je ta Květa ve vaně
A toto je ta Květa ve vaně
V rámci doprovodného programu mohou návštěvníci zavítat na víkendový prodej dýní a 4. a 5. října 2008 se zúčastnit pracovních dílen pro děti i dospělé ve venkovní expozici areálu Jih, kde bude probíhat výroba zvířátek z dýní a podzimních plodů a také malování na dýně.

Výstava dýní potrvá od 2. září do 5. října 2008, v září denně mezi 9. a 19. hodinou a v říjnu od 9 do 17 hodin ve venkovní expozici areálu Jih Botanické zahrady hl. města Prahy.

Foto archiv Botanické zahrady hl. m. Prahy

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.09.2008 07:48
Poslední změna: 02.09.2008 09:57

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz