Kultura

Francouzské oslavy na pražské Kampě

Francouzskou hudbu, tradiční trh i šmrnc nabídne od neděle 13. do pondělí 14. července 2008 pražský ostrov Kampa, na němž proběhnou oslavy nejvýznamnějšího francouzského svátku, výročí dobytí Bastily v roce 1789.

Francouzské oslavy na pražské KampěFrancouzské oslavy na Kampě se v České republice konají poprvé a startují Francouzskou sezónu. Po oba dny oživí Kampu typický francouzský trh s tradičními delikatesami. Francouzské oslavy na pražské KampěNa trhu umístěném přímo na náměstí Kampa budou francouzští výrobci nabízet své lahodné sýry, husí a kachní játra, burgundská a provensálská vína a množství dalších lahůdek.

Na programu je také mimořádný koncert špičkových hudebníků ze země galského kohouta, kterým oslavy vyvrcholí v pondělí 14. července v 19.15 hodin. Na pódiu pod širým nebem vystoupí Mathieu Vermeulen, známý svými chytlavými nostalgickými baladami. Jeho francouzské šansony si získaly publikum na celém světě. Francouzské oslavy na pražské KampěVystupoval již také v České republice a setkal se tu s velkým ohlasem publika. Po něm vystoupí slavné jazzové duo - jazzman a akordeonový virtuóz Richard Galliano a vynikající klarinetista Michel Portal.

Richard Galliano je světově uznávaným skladatelem hudby pro akordeon. Jeho zásluhou se tento hudební nástroj vrátil zpět do jazzové muziky. Galliano spolupracoval s řadou jazzových legend jako jsou Chet Baker nebo Claude Nougaro. Francouzské oslavy na pražské KampěVystupoval i v milánské La Scale a na mnoha dalších předních světových scénách. Michel Portal je všestranným hudebníkem, který rovněž spolupracoval se špičkovými jazzovými muzikanty. Velkou popularitu si získal mimo jiné díky svým nevšedním improvizačním schopnostem. V České republice budou vystupovat poprvé.

Francouzské oslavy zaštiťuje Francouzský institut v Praze, ekonomická mise Francouzského velvyslanectví a Francouzské velvyslanectví. V rámci Francouzské sezóny proběhnou do konce roku 2008 v tuzemsku i další atraktivní akce. Francie tak symbolicky předává České republice žezlo - předsednictví v Radě Evropské unie. Česká republika se pak této role ujme 1. ledna 2009.

Francouzské oslavy na pražské KampěPřestože jsou si francouzská a česká kultura blízké a obě se po staletí prolínaly a navzájem inspirovaly, je podle ředitelky Francouzského institutu v Praze Olgy Poivre d´Arvor předsednictví Francie jedinečnou příležitostí k rozsáhlejší prezentaci francouzské kultury v České republice. "Jde o to představit zejména současnou tvorbu," řekla. Připomněla také, že v určitých historických obdobích se výtvarní umělci, hudební skladatelé či spisovatelé z obou zemí pohybovali mezi Paříží a Prahou, které pro ně byly důležitými uměleckými základnami.

Trh na Kampě bude otevřen v neděli 13. července od 10 do 20 hodin, v pondělí pak od 10 do 22 hodin. Vstup na celou akci včetně open-air koncertu bude zdarma.

Více se o Francouzských dnech dozvíte na webových stránkách Francouzského institutu v Praze.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.07.2008 11:12
Poslední změna: 12.07.2008 04:17

RSS

Hodnocení: 4.44 (9x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz