Kultura

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice 2008

Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit, ve spolupráci s městem Boskovice a rodinou Mensdorff-Pouilly, Jazzclubem Neue Tonne v Drážďanech a Muzeem Boskovicka, pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje pořádá 16. ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2008, který proběhne 17.– 20. července 2008.

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice 2008Na návštěvníky festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2008 čeká čtyřdenní přehlídka hudby, divadla, filmu, výstav, autorských čtení, výletů, jamsessions, happeningů a spousty dalších počinů. Všichni budou mít příležitost vychutnat si bohatý program, který ovládne celé město, nabídne velkou škálu kulturních zážitků a umožní seznámit se s unikátní urbanistickou památkou, jejíž propagaci je festival věnován. Program jde dramaturgicky napříč žánry a je sestaven tak, aby oslovil co nejširší spektrum návštěvníků.

Skupina Yellow Sisters
Skupina Yellow Sisters
Festival začíná ve čtvrtek 17. června 2008 v 16 hodin vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka , v 17 hodin proběhne oficiální zahájení festivalu v zámeckém skleníku a vystoupí ženské vokální kvarteto Yellow Sisters. Dále na návštěvníky čeká řada koncertů, jako Hudba Praha, Vlasta Třešňák & Band, Neočekávaný Dýchánek, Krásné nové stroje, Živé kvety, Děti deště nebo Ještě jsme se nedohodli.

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice 2008Komornější projekty v synagoze představí Martu Töpferovou, Duo Brikcius - 2 Cellos Tour, Divadlo Letí s monodramatem oceněným Pulitzerovou cenou Svou vlastní ženou. V Evangelickém kostele vystoupí slovenský klávesista Marián Varga. Divadlo na hradě přinese představení několika divadelních seskupení. V kině Panorama budou ke zhlédnutí filmy Občan Havel, Ozvěny festivalu Jeden svět, Pulec, králík a duch svatý, pokračování cyklu Zločiny komunismu a další dokumenty, studentské filmy a pohádky. Závěr bude patřit v amfiteátru letního kina snímku Skafandr a motýl.

Hudební scéna v letním kině
Hudební scéna v letním kině
A nebudou chybět ani výstavy. V Muzeu Boskovicka budou prezentovat fotografie hned čtyři autoři. Jan Lukas představí fotografie z cyklu Městský člověk, Helena Lukas Martemucci Kroky světlem, který přinese soubor dokumentů vzniklý v divadlech pracujících s mentálně postiženými. Za vidění budou jistě stát snímky v současnosti dvou nejzajímavějších studentek 5. ročníku Katedry fotografie FAMU Kateřiny Držkové a Daniely Matějkové. V synagoze bude stálá expozice židovské čtvrti a fotografie Jana Lukase z cyklu Ghetta a židovské hřbitovy. V zámeckém skelníku najdete výstavu fotografií Ivana Prokopa Devět židovských cest. Fotografické výstavy potrvají až do 24.srpna 2008.

Synagoga
Synagoga
Po celou dobu festivalu budou probíhat autorská čtení, výtvarné dílny, jamsessions, happeningy a další překvapení. Během festivalu bude opět veřejně přístupný židovský hřbitov a bude možné projít si židovskou čtvrť s odborným výkladem.

Permanentka na všechny 4 dny v předprodeji stojí 350 Kč v čítárně Unijazzu v Jindřišské ulici 5 v Praha 1 nebo v předprodejních sítích Ticketportal a Ticketpro. Členové sdružení Unijazzu získají permanentku za 100 Kč, stejně tak jako držitelé karet ZTP a ZTPP a jejich nutný doprovod. Permanentku na všechny 4 dny na místě obdržíte za 450 Kč. Ubytování návštěvníků ve vlastních stanech bude zajištěno v parku pod zámkem nebo v tělocvičnách.

Foto archiv Unijazz

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 11.06.2008 01:05
Poslední změna: 04.05.2009 04:34

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz