Kultura

Goran Bregovič v Praze

Světoznámý mág balkánské hudby Goran Bregovič a jeho Svatební a pohřební orchestr přiveze na konci března 2008 svoji muziku do pražského Kongresového centra.

Goran Bregovič v PrazeGoran Bregovič je jedním z nejznámějších balkánských hudebníků. Proslavil se především tvorbou hudby k filmům slavného režiséra Emira Kusturici. Snímek Dům k pověšení (Time of Gipses) byl oceněn v roce 1989 Zlatou Palmou v Cannes, Arizona Dream získal Stříbrného Medvěda v Berlíně v roce 1993. K těmto úspěchům nepochybně přispěly i skladby Gorana Bregoviče. Cena za nejlepší filmovou hudbu mu byla udělena za filmy Underground (Zlatá Palma v Cannes 1995) a Královna Margot (Zlatá Palma 1994). Bregovič je proslulý jako zasloužilý velvyslanec balkánské kultury a už dávno je celosvětově uznávanou značkou. Také v naší zemi má spoustu fanoušků milujících jeho tvorbu, filmovou hudbu i spontánní energii, kterou okouzlí diváky během koncertů. Díky jeho vrozenému citu pro rytmus a scénickou harmonii, koncerty Svatebního a Pohřebního Orchestru patří mezi nejatraktivnější a fascinující podívané.

Goran Bregovič v PrazeGoran Bregovič a jeho Svatební a pohřební orchestr (Weddings and Funeral Orchestra) vytvořili téměř třicetičlenný orchestr, který tvoří dechová sekce z Bělehradu, čtveřice bulharských zpěvaček, pravoslavný sbor, smyčcová sekce z Polska, perkuse, dirigent a sbormistr Ognjan Radivojević.

Jeho díla bychom mohli označit jako ukázkový typ hudební postmoderny. Při poslechu jeho skladeb absolvujete rychlokurz evropské hudební historie. Zatančíte si v divokém rytmu cikánských a lidových písní z Balkánu, Řecka a Turecka, zasníte se při poslechu rockové balady a nakonec se necháte ohromit andělsky čistými hlasy dětského chóru doprovázeného hudbou ze syntetizátoru. Často se dokonce stane, že všechny tyto styly uslyšíte během krátké chvíle. Goran Bregovič v PrazeZdálo by se, že v konečné formě zní tato hudba jako chaos, nikoli však v podání takového mistra, jakým je Goran Bregovič. Díky jeho nenapodobitelnému umění si vysloužil pojmenování „mistr v kombinování nezkombinovatelného". Jeho multikulturní tvorba je plná kontrastů. Jako potomek Srbky a Chorvata je on sám dokonalý příklad kulturní mozaiky Balkánu. Ve  své hudbě spojuje témata lásky a smrti, což je vidět i v názvu orchestru. Žádný jiný skladatel by neměl odvahu spojit bulharskou polyfonii a popové písně, tradiční duté nástroje a elektrické kytary. Při tvorbě dnes tak zbožňované hudby se inspiroval umělci z velice odlišných národností a kultur, mezi jinými i dílem Američana Iggeho Poppa, Izraelky Ofry Hazy nebo Cesarii Evory z Ostrovů Zeleného Mysu.

Neopakovatelný koncert plný divokých rytmů cikánských a lidových písní zazní 31. března 2008 od 20 hodin v Kongresovém centru v Praze. Vstupenky můžete zakoupit v síti Ticket Pro, jejich cena se pohybuje od 550 do 1 450 korun.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 04.03.2008 09:41
Poslední změna: 11.03.2008 09:02

RSS

Hodnocení: 5.00 (5x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz