Společnost

Doživotí Luboše Xavera Veselého

Ne, Xaver nebyl odsouzen za žádný trestný čin na doživotí, ale ve věznicích přesto strávil několik měsíců. Čerpal v nich totiž informace při rozhovorech s odsouzenými pro svoji knihu Doživotí, která podává autentické výpovědi doživotních vězňů.

Doživotí Luboše Xavera VeseléhoLuboše Xavera Xaver, Luděk Kula, Radek John a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Xaver, Luděk Kula, Radek John a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Veselého známe především jako moderátora Křížového výslechu na Frekvenci 1. Tentokrát nám Xaver přináší knihu, díky které strávil rok a půl v českých věznicích. Nikoliv jako odsouzený, ale jako člověk, který se setkával s doživotními vězni, pachateli nejbrutálnějších násilných trestných činů, aby pak v knize nazvané Doživotí podal jejich autentické výpovědi. Na jeho cestách do věznic Mírov, Valdice a Rýnovice ho doprovázel fotograf Dalibor Puchta, který vytvořil unikátní sérii sugestivních fotografií doživotně odsouzených, která je součástí knihy jak v barevné, tak v černobílé podobě.

Kniha Doživotí byla pokřtěna vodou
Kniha Doživotí byla pokřtěna vodou
Kniha Doživotí byla pokřtěna čistou Doživotí Luboše Xavera Veseléhovodou 1. listopadu 2007 v pražském kině Mat, kde byli křtu přítomni: autor knihy Luboš Xaver Veselý, generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a publicista Radek John. A protože je kniha Doživotí o těch nejtěžších vězních, dostal na závěr křtu Xaver od Václava Upíra Krejčího stylová pouta.

Xaver oslovil se svým záměrem k sepsání knihy všech 32 doživotně odsouzených v České republice, Doživotí Luboše Xavera Veseléhomezi nimiž jsou i 3 ženy. Někteří odsouzení vůbec nereagovali, mnozí vysvětlili důvody, proč nechtějí podat své výpovědi, a jiní jen prostě odmítli. Radek John a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s knihou Doživotí
Radek John a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s knihou Doživotí
Z doživotně odsouzených žen neposkytla rozhovor ani jediná. V knize je tak výpověď 18 doživotních vězňů: Vladimíra Bayera, Oto Biedermana, Ludvíka Černého, Ondreje Gažika, Vladimíra Herbrycha, Jiřího Kajínka, Josefa Kotta, Juraje Kučeráka, Michaela Kutílka, Ivana Lazoka, Ivana Roubala, Josefa Schottenhammela, Miloslava Slámy, Jaroslava Stodoly, Miloslava Širůčka, Jana Uhljara, Zdeňka Vocáska a Petra Zápotockého.

Doživotí Luboše Xavera VeseléhoAutor Luboš Xaver Veselý touto knihou podle vlastních slov vstoupil na tenký led. Podařilo se mu postupně přesvědčit řadu kompetentních lidí a institucí, aby se mohl osobně setkávat se zločinci, kteří tráví zbytek svého života za zdmi nejpřísnějších českých věznic. Jiří Pospíšil byl jedním z těch, kteří umožnili Xaverovi vstup do věznic
Jiří Pospíšil byl jedním z těch, kteří umožnili Xaverovi vstup do věznic
Využil pozice zkušeného talk-mastera a s mnohými odsouzenými navázal kontakt, který mu umožnil dostat se v mnoha případech pod kůži lidem, kteří už nemají sebemenší šanci napravit své činy. Výsledkem je tato unikátní, výjimečná a v mnoha ohledech šokující kniha, která nese punc tragických lidských osudů, zla v jeho nejkrutější podobě a věčné debaty a vině a trestu.

Ovšem i trestanci s nálepkou „doživotí" zůstávají lidmi a ať chceme nebo nechceme, zůstávají i součástí naší společnosti. Generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula a Radek John
Generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula a Radek John
Pro někoho jsou absolutní spodinou, pro někoho neakceptovatelné lidské zrůdy, pro někoho pouhou daní za zdánlivou vlídnost elementární demokracie. Po přečtení otevřených výpovědí vězňů v knize Doživotí bude jistě někdo pohoršen, někdo třeba bude litovat těch, kteří byli možná nespravedlivě odsouzeni, jiný fakta v knize pojme jako zajímavost. Každopádně stojí určitě za to si Xaverovu unikátní sondu do duší trestanců odsouzených na doživotí přečíst, protože výpovědi jednotlivých vězňů jsou příběhy lidí, kteří žili a možná jednou budou žít opět mezi námi.

ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Xaver s generálním ředitelem Vězeňské služby Luďkem Kulou
Xaver s generálním ředitelem Vězeňské služby Luďkem Kulou
generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula
generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.11.2007 05:19
Poslední změna: 09.11.2007 12:00

RSS

Hodnocení: 4.11 (35x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz